Foto: Bildbyrån

Läkaren: ”Anna Holmlund kommer sannolikt inte bli bra”

Publicerad

Den huvudskadade skicrosstjärnan Anna Holmlund vårdas på en rehabklinik på Danderyds sjukhus och har de senaste dagarna visat prov på viss kommunikation som handtryckningar och blinkningar – men framtiden ser oviss ut. – De har börjat förlika sig med att det här sannolikt inte kommer att bli bra, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till Dagens Nyheter.

– Tillståndet är oförändrat och vi har eventuellt positiva signaler som vi tolkar som en låg medvetandenivå hos Anna, säger skicrossförbundets sportchef Joar Båtelson till SVT Sport.

Tillståndet fortfarande allvarligt

Efter de senaste dagarnas utveckling är läkaren Swanberg tydlig med att Holmlunds tillstånd är fortsatt mycket allvarligt.

– Det är jätteallvarligt, säger han och tillägger:

– Det är fortfarande så att Anna har väldigt låg medvetandegrad och låg funktionsnivå.

Holmlunds kommunikation med omvärlden är inte helt tydlig att avläsa.

– Hon har ju inte en helt viljekontrollerad motorik. När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det, utvecklar Swanberg.

”Det kommer aldrig bli som förr”

De anhöriga har börjat förlika sig med tanken på att det aldrig kommer att bli som förr – före olyckan strax före jul i Italien.

– De får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer