Foto: Bildbyrån

Landslagschefen om touren: ”Känns tveksamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska landslaget har tagit beslutet att hoppa av samtliga världscuptävlingar före jul.

Och det finns även ett stort frågetecken om svenskt deltagande i Tour de Ski.

– Just nu känns det tveksamt. Det körs i två länder, och smittspridningen i Italien och Schweiz är inte positiv, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Vid ett nytt möte med Fis får landslagsledningen en ny uppdatering om hur man ska kunna genomföra Tour de Ski.

– Vi hoppas på en lösning som gör att det kan genomföras, men på fredag får vi höra lite hur Fis tänker, säger Anders Byström.

– Vi tänker se tiden an och tar ett beslut närmare toruen. Då ser vi om riskerna har minskat, eller vi kan göra något från vår sida som gör att det går att genomföra, säger han vidare.

”Ett väl övervägt beslut”

Beslutet att inte delta i världscuptävlingarna i Davos och Dresden togs under tisdagskvällen.

– Det är ett väl övervägt beslut. Vi satt i två dygn och manglade det. Och det faller tillbaka på att vårt medicinska team råder oss att inte resa med tanke på att riskerna är större i Schweiz ur smittosynpunkt. Valet var svårt, men egentligen enkelt. Vi tar hand om våra aktivas hälsa i första hand, säger Anders Byström.

Hur påverkar det här era förberedelser inför VM i februari?

– Egentligen känns det inte som något större problem. Vi har förberett oss väl fram till världscuppremiären. Nu handlar det om att få fram en bra tävlingsplan fram emot VM. Vi har en plan där vi kommer köra egna tävlingar inom laget, för att försöka få samma typ av sparring och det får vi med tanke på att vi har så pass bra lag, säger Anders Byström.

Vad säger åkarna om beskedet att hoppa av världscupen?

– Vi hade ett möte med åkarna igår kväll. Det är klart att de har olika syn på saken, där några är besvikna över det när de är i bra form. Men de har visat bra respekt och förståelse för beslutet, som är taget ur hänsyn att skydda dem mot covid-19, säger Anders Byström.

KLIPP: Landslagsläkaren: ”Individer kan få väldigt allvarliga konsekvenser”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.