Legkov fälldes på grund av skrapmärken på en provflaska av den här typen. Foto: TT Nyhetsbyrå

Skrapmärken fällde Legkov

Uppdaterad
Publicerad
Alexander Legkov har portats från OS på livstid. Nu offentliggör IOK beslutsunderlaget till Legkovs avstängning, där skrapmärken på skidåkarens provflaskor anses vara bevis för att de har öppnats flera gånger.

”Två provrör från den nämnda åkaren har haft skrapmärken som indikerar att de öppnats flera gånger. Det är tillräckligt konkret för att bekräfta att åkaren varit involverad i operationen”, skriver IOK i sitt beslut.

Det är Alexander Legkovs provflaskor från OS i Sotji som IOK menar har öppnats flera gånger då skrapmärken har hittats. Detta är något som varit känt i över ett år, och det som låg till grund för Fis tidigare avstängning på Legkov som hävdes 1 november.

IOK uppmanar Fis att stänga av Legkov

Då Alexander Legkov inte testats positiv för dopning får han fortsätta att tävla i internationella skidförbundets (Fis) världscup. Men IOK uppmanar nu Fis att stänga av honom även i världscupen.

”Internationella skidförbundet ombeds att ändra de resultat som nämnts här samt att överväga ytterligare aktioner inom sin verksamhet”, skriver IOK i sitt beslut.

Ytterligare ryssar stängs av

IOK meddelar samtidigt att ytterligare fem ryska idrottare stängs av i OS 2018 i Pyeongchang.  Dmitrij Trunenkov och Aleksej Negodalio, OS-guldmedaljörer i bob i Sotji-OS, är två av dem. Även skidskyttarna Yana Romanova och Olga Vilukhina stängs av på livstid. Totalt är det nu 19 ryssar som stängts av på livstid från OS-deltagande efter den så kallade McLaren-rapporten om statsstödd dopning i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer