Foto: Bildbyrån

Lyckad uppväckning för skicross-stjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Den polska skicross-stjärnan Karolina Riemen-Żerebecka kraschade svårt före VM. Hon försattes i medicinsk koma och igår inleddes väckningsprocessen – nu har hon återfått medvetandet.
– Hennes familj är tydliga med att de inte vågar hoppas på för mycket, men är samtidigt försiktigt positiva, säger skicrossåkarens mediekontakt Jacek Bedkowski till SVT Sport.

Det var förra torsdagen som den polska skicross-stjärnan Karolina Riemen-Żerebecka, 28, kraschade på träning i VM-banan i Sierra Nevada.

Efter olyckan försattes den 28-åriga polskan i medicinsk koma på sjukhuset i Granada.

”Karolina försöker nu få kontakt med sin omgivning”

I går inleddes väckningsprocessen och nu rapporterar flera polska medier om att Riemen-Żerebecka återfått medvetandet.

– Karolina försöker nu få kontakt med sin omgivning och läkarna säger att läget är stabilt. Hur lång tid läkningsprocessen kommer att ta är svårt att säga, men säkert är att hon kommer behöva tid, säger maken och tränaren Tomasz Zerebecki till onet.pl.

Riemen-Żerebecka har nu flyttats från intensivavdelningen till neurologavdelningen på universitetssjukhuset i Granada.

Familjen vågar inte hoppas för mycket

Uppväckningen har gott enligt planerna, men trots det svävar fortfarande 28-åringens anhöriga i ovisshet.

– Hennes familj är tydliga med att de inte vågar hoppas på för mycket, men är samtidigt försiktigt positiva. Nu får tiden utvisa vad som händer med Karolina och allt de kan göra är att vänta, säger skicrossåkarens mediekontakt Jacek Bedkowski till SVT Sport.

Bedkowski berättar att Riemen-Żerebecka inte är tillräckligt stark för att prata med sina nära och kära.

– Det kan jag bekräfta att hon inte är, men mer än så vill jag inte gå in på utan hänvisar till det hennes make sagt tidigare, säger Bedkowski.

Holmlunds tillstånd oförändrat

Den 28-åriga polskans öde påminner om fallet med den svenska skicross-stjärnan Anna Holmlund.

Anna Holmlund som skadades svårt strax före jul, vårdas fortfarande på sjukhus i Stockholm. Hennes tillstånd är fortsatt mycket allvarligt.

De anhöriga får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare, sa landslagsläkaren Jakob Swanberg förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer