Marcus Grate och Emma Ribom missar sprinten i Drammen. Foto: Bildbyrån

Grate och Ribom missar sprinten i Drammen

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Marcus Grate har testats positiv för covid-19.

Även Emma Ribom tvingas stanna hemma som en försiktighetsåtgärd.

”Inte mitt beslut och svårt att acceptera”, skriver Ribom på Instagram.

Marcus Grate kommer inte till start i torsdagens världscupsprint i Drammen, Norge.

”Tyvärr är de ingen ”dans på rosor” den här säsongen, även jag har testat positivt för covid-19 efter Lahtis”, skriver Marcus Grate.

Umeå-åkaren var med till Lahtis förra helgen och körde sprinten där det tog stopp i kvartsfinalen.

”Vi utökar testning nu inför Drammen och håller kvar de försiktighetsåtgärder vi kört hela säsongen”, skriver landslagsläkaren Jan Wall, i ett sms till SVT Sport.

Senare under eftermiddagen meddelade även Svenska skidförbundet att Emma Ribom, som blev tvåa i sprinten i Lahtis och som är Grates flickvän, stannar hemma från sprinten i Drammen.

”Hon har varit i närkontakt med Marcus Grate under de senaste dagarna. Emma gör kontinuerliga tester för att kontrollera eventuell smitta, och i fall det fortsatt är aktuellt att kunna resa till Oslo och genomföra tremilen i Holmenkollen, där hon ingår i den aktuella truppen”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Hela norska sprintlaget smittade

Samtidigt är hela det norska herrsprintlaget är smittade av covid-19 – och nu har ett helt nytt lag tagits ut inför världscuphelgen i Norge, skriver det norska skidförbundet.

Nio åkare, bland andra Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Heidi Weng och Mathilde Myhrvold missar tävlingarna efter smittoutbrottet. Alla uppges avstå på grund av hälsomässiga skäl eller covid-19, förutom Weng som väljer bort sprinten för att fokusera på tremilen i Holmenkollen på lördag.

Det är ett helt nytt sprintlag, och ett par nya herrar som tagits ut till femmilen på söndag. Även ett par nya åkare på damsidan är uttagna.

KLIPP: Kläbo pressades – men förlängde makalösa segersviten (26 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.