Hellner förändrade kosten – mindre sjuk

Publicerad

Marcus Hellner kliver i år in i tävlingssäsongen med en bra försäsong i benen. Anledningen? Längdskidåkaren förändrade sin kost till det bättre och var mindre sjuk. – Jag har varit mer seriös med kosten, vilket kan ha gjort att jag inte har varit lika mycket sjuk, säger 31-åringen till SVT Sport.

Den svenske längdskidåkaren Marcus Hellner förbereder sig för fullt inför vintersäsongen och världscuppremiären den 24 november i Ruka, Finland. Han var i fjol sjuk under delar av försäsongen, vilket han i år försökte ändra på genom att förändra sin kost. Det gav resultat.

– Jag tycker att den stora skillnaden i år är att jag fått till saker runt omkring bättre med kost och pusslet kring att vara småbarnsförälder. Jag har framför allt varit ännu seriösare med kosten. Jag var sjuk mycket i fjol och har därför varit ännu seriösare med kosten. Jag vet inte om det är det som jag gjort att jag varit mindre sjuk eller om det bara är tur, men det kan vara det, säger han.

– Jag har ätit mer allsidigt. Det har blivit mer bär, nötter och grönskaer. Jag är inte jätteduktig på att äta fisk, men det får man försöka göra ändå.

”Behöver kontinuerlig träning”

Hellner fick därmed mer kontinuerlig träning och färre avbrott än i fjol under försäsongen. Det kan bidra till bättre resultat i år.

– Det är klart att man tappar en del om man är sjuk. Det är svårt att mäta, men känslan är att jag behöver kontinuerlig träning med få avbrott. Det är skönt att man fått göra det man vill göra, säger han.

”Laddat för det i flera år”

Hellner tävlar i vinter i världscupen, men ser förstås mest fram emot att få tävla nästa år i favoritdistansen 15 kilometer fritt i OS.

– Det är en distans som passar mig, som jag trivs med. Jag har laddat för det här i flera år. Det känns därför bra att man fått en bra ingång på säsongen. Det ska bli spännande att se vad jag kan få till på den här distansen, säger Hellner och fortsätter:

– Jag var extremt taggad i Vancouver på den distansen och öppnade hårt. Det slutade med en fjärdeplats, men jag har lärt mig lite av det och kan nog förvalta det bättre den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer