Matilda Rapaport i skidorten Engelberg, Schweiz. Foto: Therese Bosta

Rapaport knep andraplatsen i Alaska

Uppdaterad
Publicerad

När senaste tävlingen avgjordes i Fieberbrunn, Österrike, var hon en poäng på pallen. I dag tog Matilda Rapaport klivet upp och ordnade säsongens andra pallplats på freeride-touren. ”Nu är jag tokladdad för finalen i Verbier”, säger Rapaport till SVT Sport.

31 av världens bästa friåkare gjorde den långa resan från Fieberbrunn, Österrike, till bergen i sydöstra Alaska, USA, för att göra upp om pallplatserna under freeride-tourens fjärde stopp.

Bäst, genom svenska ögon sett, gick det för stockholmstjejen Matilda Rapaport som slutade tvåa.

– I dag stämde det mesta. Åkningen satt och jag valde en rolig linje där jag kunde ladda på ordentligt. Jag har ju filmat mycket i Alaska tidigare så jag hade en bra och stabil känsla hela dagen, säger hon till SVT Sport.

– Nu är jag tokladdad för finalen i Verbier och det känns kul med en uppåtgående trend inför den resultatmässigt.

Svenska rookien Evelina Nilsson, som tog hem en tredjeplats i premiären för några veckor sedan, slutade sexa.

Österrikes Eva Walkner dominerade damklassen och tog ytterligare ett steg närmare totaltiteln. Bästa svensk i herrklassen blev Reine Barkered som slutade sjua.

SLUTRESULTAT

1. Eva Walkner, Österrike – 83,33

2. Matilda Rapaport, Sverige – 71,33

3. Arianna Tricomi, Italien – 69

Det här är friåkning

– Friåkning är en bedömningssport där man får poäng utifrån linjeval, flyt och fart, hur höga hopp man gör, hur man kontrollerar åket och även vilken teknik man använder.

– Man kan tävla i både snowboard och skidor. Damer och herrar tävlar separat, men på samma berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.