Foto: TT

Frida Karlssons mentala tränare: ”Hon är gudabenådad”

Uppdaterad
Publicerad

Stig Wiklund har varit Frida Karlssons mentala tränare i tre års tid. Han har sett en tjej som utvecklats mycket, men poängterar att det här bara är början.
– Vi jobbar tre till fem år framåt, det är då hon ska vara bäst i världen, säger han till SVT Sport.

Sedan tre år tillbaka har Frida Karlsson haft hjälp av mentala tränaren Stig Wiklund, som varit mental tränare åt bland andra Johan Olsson, Helena Ekholm och Britta Johansson-Norgren. Han är inte överraskad över VM-silvret.

– Jag hade inte blivit det om hon tagit guld. Då förstår du hur jag tänker om Frida. Men jag vet också hur svårt det är att som junior gå upp och göra det här, säger han till SVT Sport.

– Det var lite Johan Olsson-feeling över det, när han vann VM-guldet på femmilen. Det handlar om att vara bäst när det gäller.

Och det är just det som Stig Wiklund återkommer till, att vara bäst när det gäller. En egenskap som Wiklund också sett i Johan Olsson.

– Du kan ju tänka att som junior gå in i VM, att kunna klara den pressen och gilla den. Vi jobbar väldigt mycket mentalt med det, att våga gilla de här tuffa utmaningarna, att våga gå för medalj, att vara bekväm i det obekväma. Ska du bli bäst i världen måste du våga ha krav på dig.

– Frida gillar både smärta och att gå ut och vara favorit. Som hon sa i tv: ”Jag vill bli bättre än Johaug, inte bara lika bra.”

Stig Wiklund, mental tränare, åt Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

”Ingen vanlig tävling”

Men den som tror att Frida Karlsson var helt oförberedd har fel. Stig Wiklund berättar att han tillsammans med Frida jobbat med just ett sådant här scenario kvällen före loppet.

– Vi pratar alltid kvällen innan tävling. Hon är grundtrygg och trygg med att vara med. Vi jobbade med målbilden hon hade, och det var medalj, säger han. 

– Jag tror att många gör fel och tar det som en vanlig tävling. Men VM är ingen vanlig tävling.

Frida Karlsson var 16 år när Stig Wiklund började jobba med henne. Då var hon lite osäker, blyg och försiktig.

– Då sa jag åt henne: ”Den där attityden blir du ingen världsstjärna med. Nu får vi ta tag i det här.” Jag säger att hon ska utmana sig själv hela tiden.

”Är gudabenådad”

Wiklund berättar att Karlsson är oerhört disciplinerad och målinriktad.

– Jag har aldrig jobbat med någon som är så målmedveten, och då vet du vilka jag jobbat med.

Efter medaljen har Frida och tränaren det vanliga kvällssamtalet. Sedan sätts nya mål inför torsdag.

– Hon är gudabenådad, hon har lätt att släppa om det gått tungt och har lätt att ladda om. Hon har lätt att förstå vad som är viktigt och oviktigt, det är så få som har den förmågan i den åldern.

Enligt Wiklund är det här bara början på något stort.

– Vi jobbar tre till fem år framåt, det är då hon ska vara bäst i världen. Men det går kanske fortare. Inte ens Johaug har tagit medalj som junior. Men hon ska bli bättre än Therese Johaug så det är precis som det ska.

(Therese Johaug har dock tagit ett VM-brons på seniormästerskap som junior, då hon var 18 år).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer