Företag i Umeå har plockat fram metod mot bloddopning Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Metod framtagen – snart kan blodtransfusioner upptäckas

Uppdaterad
Publicerad

Blodtransfusioner är den svåraste formen av dopingmetoder att upptäcka. Men nu kan ett företag i Umeå hittat svaret. Och ett testkit är skickat till Wadas labb.

– Efter det ska Wadas huvudkontor i Montreal godkänna metoden, så att den kan börja användas, säger Christer Malm, som forskat kring bloddoping i 14 år, till SportExpressen.

Tidigare har det inte funnits någon metod för att avslöja idrottare som använt sig av blodtransfusioner med eget blod. Men nu kan ett företag i Umeå tagit fram en lösning på problemet.

Christer Malm som arbetat med att hitta en metod mot doping med blodtransfusioner i 14 år, har tillsammans med ett företag i Umeå, tagit fram ett testkit som nu skickats till Wadas labb i Stockholm, Oslo och Paris.

”Det är nära nu”

– Wadas labb kommer skriva en rapport när de är klara med sin utvärdering. Troligtvis blir det innan året är slut. Efter det ska Wadas huvudkontor i Montreal godkänna metoden, så att den kan börja användas. Det är nära nu, säger forskaren Christer Malm till SportExpressen.

Under VM i Seefeld togs den österrikiske längdskidåkaren Max Hauke på bar gärning när han använde sig av blodtransfusioner. Det var den 27 februari förra året som österrikisk polis stormade en lägenhet i VM-orten där längdkidåkaren satt med en kanyl i armen – bara timmar innan han skulle tävla i distansen på 15 km. 

– Det var den värsta sekunden i mitt liv, sa Max Hauke till SportExpressen, om händelsen som innebar fyra års avstängning.

Skidförbundet, skidskytteförbundet, cykelförbundet och friidrottsförbundet ställer sig positiva till beskedet om testkitet. 

– Alla är väldigt intresserade av det här eftersom blodtransfusioner mer eller mindre har varit omöjliga att upptäcka tidigare, säger Christer Malm.

”Det får inte förekomma”

Jenny Schulze, gruppledare på kontrollenheten på Svensk Antidoping är positiv – om metoden visar sig fungera.

– Det är fantastiskt bra om vi äntligen kan få en metod som kan säga ja eller nej till om man är bloddopad. Wada ska nu utvärdera all data som tagits fram från labben, att testet uppfyller alla krav. Det är oerhört viktigt att testet är specifikt, det vill säga det inte är någon risk att det visar falskt positivt. Falskt negativt är okej, men om du inte har dopat dig och den trots allt visar att du har gjort det, det får helt enkelt inte förekomma, säger hon till SVT Sport.

Varför är det i dag så svårt att upptäcka bloddopning?

– Det finns två typer av bloddoping. Antingen använder man någon annans blod, eller så använder man sitt eget blod. Använder man någon annans blod är det lätt att upptäcka och det var många år sedan det utvecklades en metod för att upptäcka det.

– Men om du tar ut ditt eget blod och sedan stoppar tillbaks det, så syns det i dag inte om något främmande har kommit in i kroppen. Om du stoppar in mycket blod syns det på blodvärdena, men om du tar microdoser kanske du inte får så stor effekt, men det är också väldigt mycket svårare att upptäcka det i blodpasset, säger Schulze.

KLIPP: Blev avstängd i fyra år efter skandalen (22 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.