Galina Visjnevskaja är en av åkarna som stängs av. Foto: Bildbyrån

Nio kazakiska skidskyttar stängs av

Publicerad

Världscuppremiären i skidskytte är bara en dryg vecka bort. Då meddelar det internationella skidskytteförbundet IBU att man stänger av nio idrottare från Kazakstan.

De nio åkare det handlar om är Galina Visjnevskaja, Alina Rajkova, Darja Klimina-Ussanova, Olga Poltoranina, Jan Savitskij, Maxim Braun, Anna Kristanova, Anton Pantov och Vassilij Potkorytov.

”För att kunna garantera rättvisa tävlingar som inte påverkas av en betydande risk av dopningsavstängningar, stängs följande aktiva ur det kazakiska skidskyttelandslaget tillfälligt av från att tävla i IBU-tävlingar, i väntan på slutgiltigt beslut”, skriver IBU på sin hemsida.

Två razzior senaste åren

En av de nio åkarna som stängs av är Galina Vishnevskaja, som tävlat mot Hanna Öberg i bland annat JVM och tagit flera medaljer där. Hon har utöver det en handfull topp 10-placeringar från världscupen.                

Kazakstans landslag har varit föremål för polisrazzia två gånger de senaste åren, både under VM i Österrike 2017 och i Italien i fjol. Avstängningarna kommer som en följd av de razziorna.  

IBU skriver vidare att de aktiva nu får chansen att ge sin förklaring innan man går vidare i ärendet.

Sex av åkarna deltog i vinterns OS i Pyeongchang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer