Niskanen tog gruvlig revansch

Uppdaterad
Publicerad

I den sista backen i sprintstafetten i söndags fälldes Iivo Niskanen på sin väg mot guldet. I dag tog finländaren gruvlig revansch efter ett praktlopp på 15 km klassiskt. Han vann överlägset. Efteråt överraskade han med att hylla en av de skidåkare som åkte fast i den stora dopningsaffären i just Lahtis 2001.

– Jag har under många år undrat om jag skulle kunna bli lika bra som Mika Myllylä och i dag tog jag ett guld. Det är en stor dag för mig. Jag hörde många mellantider och bestämde mig för att inte starta för hårt och efter ett par kilometer satte jag in stöten, säger Niskanen i SVT:s sändning.

Mika Myllylä tog fem OS- och VM-guld 1997-1999 men åkte fast för epo-dopning vid hemma-VM senast Lahtis arrangerade mästerskap 2001. Han erkände vid en rättgång 2011 att han använde epo under 1990-talet.

Senare samma år hittades Myllylä död i sitt hem endast 41 år gammal.

Galet lopp av Niskanen

Loppet slog knock på konkurrenterna och tände publiken som var vild runt banan.

– Vilket galet lopp Iivo Niskanen gör. Är det någon man unnar ett guld efter det som hände på sprintstafetten är det Niskanen, säger SVT Sports expert Anders Blomquist. Niskansen gulddrömmar i sprintstafetten i par med Sami Jauhojärvi försvann i en snödriva och slutade med ett brons. I dag blev det ädlaste valör.

Niskanen var inte snabbast till första mellantiden efter 1,5 km men var sedan helt överlägsen.

Publiken skanderade ”Iivo, Iivo, Iivo” så det dånade på skidstadion i Lahtis.

– Han är i fantastisk form och det är många som reflekterat över att han haft fantastiskt fina skidor, säger den svenske förbundskaptenen Rikard Grip om Niskanens insats.

Efter det åkte storfavoriten Martin Johnsrud Sundby i mål som tvåa. Han var 17,9 sekunder efter finländaren i mål efter att ha krympt avståndet på slutet.

– Sundby kändes övertänd och höll knappt på att ta den första kurvan, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Det blev även norskt på tredjeplatsen genom Niklas Dyrhaug.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.