Foto: Bildbyrån

Norska beskedet: Ställer in alla tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett regeringsmöte under torsdagen kom skidordföranden Erik Röste med ett klart besked. Alla världscuptävlingar som var tänkta att hållas i Norge den här säsongen ställs in – i alla vinteridrotter.

– Vi är i en väldigt krävande situation. Vi ser att det muterade viruset även sprider sig i Norge. Vi har respekt för regeringens beslut men är så klart besvikna, säger Röste till NRK.

När den norska regeringen presenterade sina senaste åtgärder för att minska spridningen av covid-19 stod det också klart att det blir omöjligt att anordna några internationella idrottstävlingar i landet. Samtliga 26 tävlingstillfällen som var planerade i mars månad ställs nu in eller flyttas.

– Konsekvensen av dagens regeringsbeslut är att det inte blir några världscuptävlingar i Norge i mars. Vi har en deadline för FIS på 30 dagar, och vi har redan överskridit den, säger Erik Röste till NRK.

Den norska regeringen förlängde under onsdagen inreseförbudet till och med den sista februari. Idrotten hoppades på ett undantag men fick en dag senare det klara beskedet.

”Ministern: Inga undantag”

Efter att en muterad version av coronaviruset som förts in via Sydafrika och Storbrittanien etablerat sig i landet stängde den norska regeringen gränsen.

– Vi har gett ett klart svar i dag. Det blir inga undantag fram till den 1 mars. Det gäller för alla sektorer i hela Norge. Vi har bara undantag för sjukvårdspersonal och andra samhällsbärande arbetsplatser, säger kulturministern Abid Raja till NRK. 

Samtidigt meddelar FIS att de undersöker möjligheterna att flytta tävlingarna och kommer att presentera var och när de ska hållas när det är klart.

Världscupavslutningen i längd flyttas igen

12-14 mars skulle längdåkarna i världscupen stanna till i Holmenkollen. En vecka senare, 19-21 mars skulle världscupavslutningen hållas i Lillehammer. Dit den redan hade flyttats från Peking som en följd av risken för smittspridning där.

Det innebär även att skidskyttets världscupavslutning som var tänkt att hållas i Holmenkollen 18-21 mars inte blir av. 

Utöver det skulle bland annat herrarna i den alpina världscupen köra två tävlingar i Kvitfjell den första helgen i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer