Sveriges OS-ansökan inskickad. Nu återstår omröstning av IOK den 24 juni. Till vänster SOK:s kampanjchef Richard Brisius och till höger Mats Olsson, presschef för Sveriges OS-kandidatur. Foto: Jeppe Wikström/Bildbyrån

Sveriges OS-ansökan inskickad: ”Varit oerhört intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett odramatiskt musklick skickade Sveriges olympiska kommitté vid klockan 15 på fredagen in Sveriges definitiva ansökan om OS 2026.

– Det har varit oerhört intensivt, säger SOK:s ordförande Mats Årjes till SVT Sport.

Förr i tiden åkte en hel delegation ner till IOK:s högkvarter i Schweiz, för att med mycket pompa och ståt överräcka den officiella OS-ansökan. I dag sker överlämningen bara med hjälp av en dator på OS-kontoret vid Stadion.

– Men vi kommer buda över 200 dokument också, säger OS-gruppens administrativa chef Marie Rönnmark.

Det är hon som vid klockan 15 förde över de digitala dokumenten till rätt server. För de totalt fem heltidsanställda OS 2026-medarbetarna i Stockholm väntar nu en spänd väntan fram till omröstningen, som sker 24 juni i Lausanne.

– Att vi nu är framme med alla delar i ordning känns jättebra. I dag är ju dagen så att säga, säger SOK:s ordförande Mats Årjes till SVT Sport.

Har det blivit någon sömn senaste dygnen?

– Det har varit oerhört intensivt, där vi arbetat hårt fört att få ihop de sista delarna som inte hade färdigställts innan. Många personer har deltagit på ett fantastiskt sätt.

Vad händer fram till 24 juni?

– Vi reser inte runt som man gjorde förut. Istället finns bara två tillfällen kvar där vi har chans att träffa personer som äger rätt att rösta. Först på en stor kongress i Australien i början av maj och sedan på sista presentationen i Lausanne 24 juni. Några andra möjligheter finns inte, utan processen följer Agenda 2020, ett hållbart sätt att spara pengar och tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.