Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Ny satsning ska göra Alexandersson ännu bättre

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleder Tove Alexandersson sin nya satsning när världscupen i skidalpinism drar i gång. Alexandersson har varit orienteringens stora stjärna de senaste åren och 27-åringen tror att den nya utmaningen kan leda till ännu bättre resultat ute i terrängen.

– Jag tror att det här lägger en otroligt bra grund rent fysiskt inför orienteringssäsongen, säger hon till SVT Sport.

Bragdguld, tre VM-guld och en överlägsen seger i världscupen. Det är Tove Alexanderssons facit från 2019 men nu väntar en ny utmaning för 27-åringen. I morgon går första världscupstävlingen i skidalpinism av stapeln och då står Alexandersson på plats vid startlinjen i Aussois i franska alperna.

Att pyssla med annan idrott när orienteringen vilar är inget nytt för Alexandersson. Innan har det varit skidorientering och skyrunning som har lockat men detta är första året med skidalpinism.

– Allting är ju helt nytt för mig så att den här säsongen vill jag lära mig så mycket så möjligt så jag kan bli bättre till nästa säsong, säger Tove till SVT Sport.

REPORTAGE: Hör om Tove Alexanderssons nya satsning (16 november)

”Tror att det lägger en otroligt bra grund”

Skidalpinism kan ses som en utveckling av det klassiska turåkandet. De tävlande börjar med att ta sig upp för branta sluttningar och trånga pass med skidorna på ryggen för att sedan ta sig ner från berget med skidorna på fötterna.

Världscupen inleds i morgon och avslutas i Italien i april men några resultatmål har Tove Alexandersson inte satt upp inför säsongen.

– Nej, det är inget jag tänker på. Jag har utvecklats jättemycket under försäsongen men då märker jag också att jag har jättemycket kvar att lära, säger orienteringsstjärnan till SVT Sport.

Tove Alexandersson har varit orienteringens starkast lysande stjärna de senaste åren. Nu kommer Alexandersson med tråkiga besked för konkurrenterna. 27-åringen menar att skidalpinismen kan göra henne till en ännu bättre orienterare i framtiden.

– Jag tror att det här lägger en otroligt bra grund rent fysiskt inför orienteringssäsong. Med skidåkningen kan jag träna på väldigt hårt på vintern och samtidigt variera träningen. Jag kommer att vara mer utvilad i löpmusklerna inför sommarsäsongen, avslutar Tove Alexandersson.

KLIPP: Bragdguldet till Tove Alexandersson (3 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.