När SVT:s expert Mathias Fredriksson tävlade för landslaget tränade han runt 750 timmar i veckan. I sin träningsdagbok, som visas upp i videoklippet från Vinterstudion, har han antecknat hur många timmar han tränar per år. 2003 tränade han 775 timmar. 2004 blev det 725 timmar.
– Tränade jag runt 750 timmar per år kände jag att jag kunde få ut mest av det. Då kunde jag hålla bra kvalitet. Det diffade det år från år, om jag var sjuk en extra vecka eller om det fanns snö på våren. Men mer än 750 klarade jag inte helt enkelt.
Få vilodagar
Den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har ökat sin träningsdos och ligger idag på över 1100 träningstimmar per år. Och när Johanna Ojala började träna norska landslagsåkare slogs hon av att åkarna hade väldigt få vilodagar.
I bilderna ovan kan du se två av hennes typiska träningsupplägg med det norska laget. Vinterupplägget omfattar 16 timmar träning på en vecka.
– Det här är en liten speciell träningsvecka mitt under brinnande tävlingssäsong. Det är från februari, vi har precis varit på norska mästerskap och ska på skandinavisk cup. Det är en vecka för en åkare som inte kan köra för mycket monotom träning, då blir han stum i muskulaturen. Så han lägger in lite mer explosivitet i squash och simning och löpning. Intervaller på löpband för att få till explosiviteten. Annars kör man det såklart på skidor för att vara så väl förberedd som möjligt för tävlingarna.
Föds på sommaren
Vinterupplägget skiljer sig en del från sommarupplägget, som omfattar 26 timmars träning på en vecka.
– En skidåkare föds på sommaren för det är här man lägger massvis med träning i ryggsäcken. Den här veckan är tio timmar mer än under tävlingssäsong. Det här är för en åkare som, likt Stina Nilsson, vill öka sin grundkapacitet. Ni ser att det är många timmar med stakning, llöpning, fjällturer som är fyra timmar långa. Intervallerna här är också i tröskelform. Du jobbar med teknik bära tävlingsfart, men inte så att du går på syra, för du ska klara hela den här veckan.
Jessica Lindell Vikarby, som avslutade sin alpina karriär i somras, tränade också som mest under sommarhalvåret.
– Det är svårt att få till den träning man vill under säsong, när det väl har dragit igång. Då ska man fått med sig sin uppbyggnadsträning så handlar det mer om att underhålla. Att återhämta kroppen mellan passen. Man kan inte maxa styrkan mitt under säsongen, säger hon.