Martin Ponsiluoma får göra debut i världscupen. Foto: SVT

OS-åttans son världscupdebuterar

Uppdaterad
Publicerad
1992 blev Jyrki Ponsiluoma åtta på tremilen i OS i Albertville. Tre år senare föddes sonen Martin som i morgon världscupdebuterar i skidskytte. ”Jag ser bara detta som en stor bonus” säger ”Ponsiluoma junior” till SVT Sport.

Sverige har ett i hög grad reservbetonat lag på plats för tävlingarna i Oberhof, även om Fredrik Lindström är med. De flesta av de tänkta VM-åkarna kör en extra träningsvecka på hemmaplan.

Detta öppnar chansen för flera yngre namn, däribland 21-årige Östersundskillen Martin Ponsiluoma som hade tre topp 20-placeringar i IBU-cupen före jul. I morgon världscupdebuterar han i sprinten.

– Det är prestationerna där som gör att jag får chansen, jag ser bara detta som en stor bonus, IBU-cupen har varit mitt mål denna säsong. Det ska bli väldigt spännande att se hur man ligger till mot de bästa. Jag hoppas komma topp 60 på sprinten så att jag får köra jakten på lördag, säger Ponsiluoma.

Pappa Jyrki åtta på OS

Det finns fina skidgener i familjen. Pappa Jyrki Ponsiluoma körde för landslaget i början av 90-talet. Höjdpunkten på karriären var tremilen på OS i Albertville där Ponsiluoma blev åtta när norska trion Ulvang, Dählie och Langli tog medaljerna. Ponsiluoma hade giganterna Smirnov och Krivisniemi precis efter sig i resultatlistan. Men trots pappans längdhistorik har det alltid varit skidskytte som gällt för Martin.

– Det har alltid varit skidskytte för mig, jag testade på nån prova på-dag när jag var liten. Nu i efterhand tror jag även han (pappa) tycker att det är bättre med skidskytte än längd, det är roligare och mer ovisst, säger Ponsiluoma.

Lindström tillbaka

Fredrik Lindström började säsongen strålande genom att bli tvåa i Östersund och därmed ta första pallplatsen på tre år. Sedan blev han sjuk och missade tävlingarna i Pokljuka och hade inga bra lopp i Nove Mesto. Nu vill han upp i resultatlistorna igen.

– Det var Fredrik själv som ville tävla, han vill tävla sig i form och även komma in topp 25 i världscupen så att han får köra masstarterna, säger svenske skyttetränaren Johan Hagström till SVT Sport.

Mamma Domratjeva gör comeback

Internationellt sett så är en start mer intressant än alla andra i Oberhof. Vitryskan Darja Domratjeva stod över hela förra säsongen och fick barn tillsammans med Ole Einar Björndalen så sent som den 1 oktober. Men i Oberhof är den nyblivna mamman på plats och förväntas göra comeback i sprinten.

Världscupen i Oberhof

Visa

Torsdag: Sprint herrar, SVT1 14.05
Fredag: Sprint damer, SVT1 14.05
Lördag: Jaktstart herrar, SVT1 11.30.
Jaktstart damer, SVT1 14.40.
Söndag: Masstart damer, SVT1 12.30.
Masstart herrar, SVT1 14.40.

Svenska åkare:

Herrar: Fredrik Lindström, Martin Ponsiluoma, Torstein Stenersen, Tobias Arwidson
Damer: Mona Brorson, Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Chardine Sloof

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer