Antidoping Norge väljer att inte överklaga domen mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / TT

Antidoping Norge överklagar inte Johaug-dom

Uppdaterad
Publicerad

Den norska antidopningsorganisationen Antidoping Norge kommer inte att överklaga Therese Johaugs avstängning på 13 månader. Nu är det upp till Fis och Wada om stjärnan ska kunna vara tillbaka till OS nästa år.

Antidoping Norge föreslog först en avstängning på 14 månader för den norska skidstjärnan, som testades positivt för det förbjudna ämnet clostebol som hon hävdar att hon fick i sig genom att behandla sina sönderbrända läppar med krämen Trofodermin under ett träningsläger i fjol.

Det norska idrottsförbundet beslutade att stänga av Johaug i 13 månader. Trots det ser Antidopning Norge inte någon anledning att överklaga.

– Grunden till att vi inte gör det är först och främst att domen inte lämnar något tvivel kring hur dopningsreglerna ska tolkas och implementeras, säger Niels R Kiær på Antidoping Norge.

Tillbaka till OS

Johaug har själv hävdat sin oskuld och lagt ansvaret på den förre landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen som ska ha gett henne krämen. Bendiksen har sedan dess lämnat sin post.

– Domen slår fast att idrottsutövare är underordnade en sträng aktsamhetsplikt, och att det i ännu större grad gäller elitutövare, säger Niels R Kiær. Det viktiga för oss var hur domen tolkar reglerna. Den extra månaden var inte viktig för oss.

Johaug meddelade själv i går att hon inte tänker överklaga. Avstängningen gäller från 18 oktober 2016 till 18 november i år, och domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Fler kan överklaga

– Vi är glada att de (Antidopning Norge) har gjort samma bedömning som oss och inte överklagar. Det är skönt att få det avklarat, säger hennes manager Jørn Ernst.

Internationella skidförbundet Fis och antidopningsorganisationen Wada kan fortfarande överklaga domen.

– Vi får hoppas att deras beslut kommer snabbt. De har gett signaler på att det skulle komma om inte alltför lång tid, så det är bra. Vi vill dra ett streck över det här och tänka positivt framöver, säger Jørn Ernst.

Sponsor lägger avtalet på is

I dag kom även beskedet att ett tyskt klockföretag valt att pausa sitt sponsorkontrakt med Johaug.

– Vi har lagt avtalet på is. Vad det blir i framtiden får vi ta när den tiden kommer, säger Tag Heuers representant Liselott Fein till Nettavisen.

I veckan bröt skidföretaget Fischer sitt kontrakt med storstjärnan.

Fakta: Detta har hänt

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25â”26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016..

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

16 februari: Antidopning Norge meddelar att man inte tänker överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.