Stark sprintprolog av svenskorna i Lillehammer

Uppdaterad
Publicerad

Minitouren i Lillehammer inleddes med en stark svensk sprintprolog på fredagsmorgonen

Hanna Falk blev etta, Stina Nilsson tvåa och Charlotte Kalla femma när norska Therese Johaug blev utslagen.

Calle Halfvarsson var bäst bland de svenska herrarna.

De svenska damerna imponerade i sprintprologen i Lillehammer.

I Ruka förra helgen blev det uttåg redan i kvartsfinal för Hanna Falk, men i Norge visade hon att hon är ute efter revansch. Svenskan var snabbast av alla på tiden 2.56,43, 74 hundradelar före norska Ragnhild Haga och 1,25 sekunder före Stina Nilsson.

Även Charlotte Kalla gjorde en ovanligt starkt sprint när hon kom in som femma.

Även Evelina Settlin (plats 13), Anna Dyvik (21), Moa Lundgren (24), Jonna Sundling (26) och Ida Ingemarsdotter (29) tog sig vidare från kvalet.

Johaug utslagen

Tyngre gick det för Maja Dahlqvist, tvåa i Ruka förra helgen, och Ebba Andersson, som är utslagna efter att ha slutat på plats 34 respektive 42.

– Det var inte särskilt bra. Jag är besviken. Jag hoppas att jag får till det bättre resterande dagar, säger Andersson enligt Aftonbladet.

För den norska stjärnan Therese Johaug blev det inte heller samma glädje, hon är inte är vidare efter att ha slutat på plats 33 i sitt första världscuplopp på hemmaplan på två år.

Halfvarsson vidare

Bättre gick det för Norges stora herrstjärna, Johannes Hösflot Kläbo, som var överlägsen i herrarnas sprintkval på tiden 3.07,63, 1,56 sekunder före landsmannen Emil Iversen som var tvåa.

För svensk del var Calle Halfvarsson bäst med sin sjundeplats, 5,57 sekunder bakom Kläbo. Svensken dök dock inte upp för att välja kvartsfinalheat och placerades därför in i heatet med Kläbo, Iversen och förra helgens sprintvinnare Alexander Bolsjunov.

Även Viktor Thorn (plats 16) tog sig vidare tillsammans med Oskar Svensson (24) och Gustav Eriksson (26).

Anton Persson, Karl-Johan Westberg, Björn Sandström, Teodor Peterson och Jens Burman misslyckades med att ta sig vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.