Petter Northug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Petter Northug – VM:s store kung

Uppdaterad
Publicerad

En adrenalinstinn, vilt stakande och rasande Petter Northug vaknade till liv först på femmilens allra sista kilometer och på upploppet var det inget snack om saken. Guldet skulle till Petter Northug och guldet gick till Petter Northug. Femmilen krönte ett fantastiskt VM där norrmannen ensam stod för fyra guld.

– Det här är stort. Femmilen är det man kanske sätter allra högst. Det är skönt att lyckas, säger Northug till norska VG.

Ett skidlopp varar i en evighet och i slutändan vinner Petter Northug. I alla fall i VM i Falun. Femmilen var inget undantag. Northug brukar ligga en bit bak i klungan och avvakta, det gjorde han även den här gången. När åkarna började dra upp tempot i slutet av tävlingen såg det dock ut som att Northug skulle få svårt avancera upp i fältet som han brukar.

VM i Falun

Northug som vanligt på upploppet

I sista backen före upploppet kom en stressad och närmast panikartad Northug åkande bakifrån och det var precis att han lyckades trycka sig över krönet. På upploppet såg Petter ut precis som han brukar. Vilt stakande tryckte han sig emellan Maxim Vylegsjanin och Lukas Bauer och inom några sekunder var han förbi.

– Jag har varit i Holmenkollen. Det var ett eget kapitel i sig det också. Det och att stå här i dag, det betyder mycket för mig, säger Northug till VG.

”Har vunnit allting”

SVT Sports expert Mathias Fredriksson tror att VM-kungen Petter Northug kan ha gjort sitt sista mästerskap.

– Han har vunnit allting och det har varit mycket bråk med förbundet, där jag tycker att han blivit motarbetad och nästan tvingas in ett system där han inte trivs, säger Fredriksson och fortsätter:

– Jag är tveksam till att han orkar göra så många år till. Jag tror nog att det är stor risk för att det här var Petters sista mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet