Alexis Pinturault inledde alpina VM i Cortina d'Ampezzo med ett brons i super-G. Foto: Bildbyrån

Pinturault: ”Hade varit stolt över att representera Norge”

Uppdaterad
Publicerad

Totalledaren i världscupen, fransmannen Alexis Pinturault, har en norsk mor och umgicks ett tag med tanken på att börja tävla för Norge.

– Jag hade varit stolt över att representera Norge, säger 29-åringen.

Pinturault inledde VM med ett brons i super-G i torsdags och har medaljchans i allt han ställer upp i. Han är en av de stora i världscuphistorien med 33 vinster.

Hans mor kommer från den norska kuststaden Bergen där han tillbringat mycket tid. Dessutom har han medborgarskap både i Norge och Frankrike, som han representerar i backarna.

Pinturault hade ett tag en konflikt med det franska skidförbundet, ungefär som Henrik Kristoffersen har med det norska, och kör nu i egen regi.

”Frankrike är inte en skidnation”

– Norge är en stor skidnation medan Frankrike har fantastiska anläggningar men det är inte en skidnation, säger Pinturault som inte tog steget att byta nation.

– Även om jag har ställt mig själv frågan och haft det i åtanke har det bara varit en tanke som jag inte riktigt har funderat på fullt ut eftersom det inte har varit nödvändigt, säger Pinturault till NRK, stolt över sitt norska arv.

– Även om jag är fransman hade jag varit stolt över att bära de norska färgerna. Även om jag inte har dem på mig så har jag dem i mitt hjärta, säger Pinturault.

MER ALPINT: Norska stjärnan totalsågar VM-backen: ”Tråkigaste banan jag har kört”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.