Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per ”Pliggen” Andersson blev berörd när han såg Frida Karlsson kollapsa i Tour de Ski. Foto: Bildbyrån

Per ”Pliggen” Andersson om bilderna på Frida Karlsson: ”Blir berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson kollapsade i målfållan efter att ha säkrat sin första totalseger i Tour de Ski.

Tidigare landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson blev berörd när han såg bilderna på TV.

– Det blir den högsta möjliga stress man kan utsätta en kropp för, säger han till SVT Sport.

Glädjen över segern fick vänta när Frida Karlsson blev liggande i snön och senare bars iväg på bår efter monsterklättringen uppför Alpe Cermis.

Även tidigare, bland annat under OS i fjol, har Karlsson haft problem med återhämtningen och varit utpumpad efter tävlingar.

– Det är klart att man blir berörd av bilderna, det är en av de mest extrema fysiologiska utmaningar man kan utsätta sig för. Man har många lopp i kroppen och avslutar med den tuffaste av de tuffaste etapperna man kan tänka sig, säger tidigare landslagsläkaren Per Andersson.

”Ingen fara om du är frisk”

”Pliggen”, som han kallas, lämnade sin roll i landslaget för drygt ett år sedan men har jobbat nära Frida Karlsson i flera år.

Han förstår att kollapsen väcker oro hos TV-tittarna.

– Det är klart att man funderar kring ”är det här hälsosamt?” eller ”kan det ge men i framtiden?”. Men den erfarenhet vi har är att även om man blir så utpumpad som Frida blir, så är det ingen fara så till vida att du är helt frisk.

Vad händer i kroppen vid en sådan här kollaps?

– Det blir den högsta möjliga stress man kan utsätta en kropp för. Dels är du sliten sedan tidigare lopp, dessutom tar energin slut och du gräver efter den lilla energi som finns. Det finns även delar av mjölksyra i det här, som gör att du får ett väldigt lågt PH, vilket kroppen har svårt att hantera, säger ”Pliggen”.

– Det är en enorm psykologisk utmaning, likväl som fysiologisk.

VM om drygt en månad

VM i Planica börjar om drygt en månad. Förutom att man kan bli extra infektionskänslig efter en extrem belastning, kan det också bli en utmaning att hinna återhämta sig formmässigt, enligt Andersson.

– Vi ser att det finns en risk för vissa åkare, speciellt som åkt Tour de Ski och tömt sig ordentligt, att man kan få en rätt så långvarig sänkning av sin form framöver. Det har historiskt varit en utmaning, vilket också har gjort att många har valt att avstå touren.

Nuvarande landslagsläkaren  Rickard Noberius ser dock inte att någon sådan risk.

– Nej, det tänker jag inte. Det gäller bara att man sköter sig och gör sitt jobb när man kommer hem och det är jag säker på att Frida kommer att göra. Att få i sig energi och vila ut kroppen. Med lugnare träning och en extra vilodag kommer det att rätta till sig. Jag är inte orolig för VM.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson berättar om upplevelsen under Tour de Ski-avslutningen. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.