Ryska ilskan mot Norge: ”De kanske tror att vi har vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidförbundet vill porta ryska åkare från sina tävlingar.

Beskedet väcker ilska i det ryska längdlandslaget.

– Vi är ryska idrottare. Vi är här, inte i något krig. Vi är inte soldater, säger tränaren Jegor Sorin till NRK.

Tidigare i dag meddelade det norska skidförbundet att man inte vill välkomna ryska åkare till sina återstående världscupstävlingar. Det återstår att se om man lyckas få igenom förbundet.

I Lahtis idag ville de allra flesta ryska åkare inte prata alls. Och särskilt inte om kriget.

No english eller no comments, som Natalja Neprjajeva sa till SVT på plats. Men femman i herrarnas sprint, Gleb Retivykh pratade gärna om sin instats men inte om kriget.

– Jag vill inte prata om kriget. Det är bättre för mig att inte säga något om vad som är rätt position, säger ryssen till SVT Sport

Men vad säger du om Norges beslut att inte välkomna er?

– Det blir ju inte intressant om inte det ryska laget kommer. Vi och Norge kämpar ju alltid mot varandra. Jag tycker att politik och sport är två olika saker

Planen är att åka till Drammen

Än så länge planerar det ryska längdlandslaget att resa till Norge som arrangerar tävlingar i Drammen och Holmenkollen nästa vecka.

– Planen är att åka dit, säger den ryska tränaren Markus Cramer till NRK.

”Är väldigt upprörd”

Han är besviken på beskedet.

– Jag är förvånad att det norska förbundet tänker så. Vad har idrott och idrottare med den här situationen (Rysslands invasion av Ukraina) att göra? Det är riktigt tufft.

Hans kollega Jegor Sorin resonerar på liknande vis.

– Jag är väldigt upprörd. Jag kan förstå att ingen vill resa till Ryssland, men jag förstår inte varför det ska drabba oss. Vi är ryska idrottare. Vi är här, inte i något krig. Vi är inte soldater. Kanske de tror att vi har vapen. Vi vill ha fred och för mig är det väldigt konstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.