Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak den här säsongen. Foto: BILDBYRÅN

Ryssland vill ha regeländring efter Frida Karlssons ”farliga” stavteknik

Uppdaterad
Publicerad

En av de starkaste bilderna från helgens världscupavslutning i Quebec var när ryskan Julia Belorukova rappade med staven mot Frida Karlsson på upploppet. Ryskan blev diskad men nu laddar ryssarna om och kräver en regeländring mot vad de uppfattar som Karlssons farliga teknik. 

Det var i fredagens sprintfinal som Karlsson två gånger var uppe med staven i Belorukovas ansikte in mot den sista kurvan. Ryskan blev förbannad och rappade i vredesmod till Karlsson, som blev femma, på upploppet.

Nu kräver Ryssland att reglerna görs om eller justeras.

– Ja, det kommer vi att kräva. Jag har pratat med Jelena Välbe på telefon och vi ska göra en sammanställning med våra synpunkter och skicka till Fis (det internationella skidförbundet), säger den ryske landslagstränaren, tysken Markus Cramer till NRK.

Den förre världsåkaren Välbe är den högsta ledaren inom rysk skidåkning.

– Det som skedde var väldigt farligt. Utan skyddsglasögon kan man få stavar i ögonen. Man kan inte göra vad man vill med stavarna, säger Cramer.

Se situationen här:

Fis första reaktion är avvaktande

Fis längdchef Pierre Mignerey är tveksam till att det går att komma åt problemet med ett nytt regelverk.

– Jag är nyfiken på att se vad det specifika förslaget kommer att innehålla. Om det är att justera en speciell teknik, som att behöva ha stavarna längs med sidan av kroppen när man skejtar utan stavtag så är frågan om det skapar fler problem än det löser, funderar Mignerey.

Karlsson medveten om problematiken

Frida Karlsson erkänner enligt NRK att hon var lite väl yvig med stavarna och att hon ska tänka sig för i framtiden. Landslagschefen Rikard Grip har tagit upp frågan med Karlsson.

– Det var olyckligt att hon träffade Belorukova med staven vid två tillfällen. Hon gör det inte medvetet, men det hör inte hemma inom skidåkningen att veva med stavarna som hon gör. Vi har pratat med henne om det men vi måste hitta ett sätt för henne att arbeta med både armar och ben i skejten, säger Grip.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer