Samuelsson besökte Vita huset: ”Berättade om min historia”

Publicerad

Sebstian Samuelsson har varit kritisk mot hur antidopningsarbetet sköts. Därför blev han inbjuden till Vita huset där han under dagen fick diskutera ämnet.
– Det är viktigt att (internationella antidopningsbyrån) Wada börjar lyssna på oss och att man kan få ett oberoende Wada som verkligen fokuserar på ren idrott, säger han till SVT Sport.

OS-silvermedaljören i skidskytte besökte Vita huset tillsammans med idrottsministrar, nationella antidopningsbyråer samt idrottare, för att diskutera framtiden för en ren idrott. Där pratade de om att idrottarna måste komma närmare beslutsfattandet.

– Vi måste få en starkare röst för att komma in i de här beslutsrummen och få vara med och påverka. Sen så önskar vi ett wWada som är mer obereonde, mer transparent och verkligen kan lyssna på vad vi idrottare behöver och vill ha, säger Samuelsson och ger ett exempel:

– Återinförande av (ryska antidopningsbyrån) Rusada är ett lysnade exempel på att man sätter upp kriterier på vad som krävs för att återinföras, och sen så börjar man kompromissa. Internationella antidopningsbyrån ska inte kompromissa med ren idrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer