Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ida Dahl vann Ski Classics i Bad Gastein efter spurtdramatik: ”Oj vilken start!”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens Ski Classics-lopp i Bad Gastein blev en spännande duell mellan favoriterna Ida Dahl och Astrid Öyre Slind.

Till slut var det svenskan som vann gigantkampen efter att ha spurtat hem segern.

– Jag var lite nervös på morgonen. När man är i bra form vill man gärna att det ska gå bra, säger Dahl till SVT Sport.

Långloppsvärldscupen, Ski Classics, fortsatte i dag med ett lopp över 35 kilometer i österrikiska Bad Gastein. Det var utmanande förhållanden med snö och dimma där det stundtals knappt gick att se spåren.

Efter ungefär 19 kilometer sprack fältet när Ida Dahl och Astrid Öyre Slind ryckte i från, och där efter blev det en kamp mellan Sverige och Norge som avgjordes först på upploppet.

Ida Dahl satte då in nådastöten och spurtade hem segern, hennes femte individuella i Ski Classics och den första för säsongen.

– Ida har gjort överlägset mest arbete under den här dagen. Det var hon som startade rycket, har dragit mest och drog upp spurten där hon bombar ner Öyre Slind. En perfekt start på säsongen. Oj vilken start hon har fått, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Tredjeplatsen gick till Emilie Fleten som var dryga minuten efter toppduon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl efter segern i Bad Gastein: ”Jag var nervös på morgonen men pigg i kroppen” Foto: SVT

Dahl: ”Har varit hårt”

Ida Dahl säger till SVT Sport att hon hade en bra känsla i kroppen redan när hon klev upp ur sängen. Men förhållandena i spåret var tuffa.

– Det har varit hårt. Det känns som att snöfallet bara ökade, men jag var pigg i kroppen och ville ligga långt framme hela tiden eftersom man aldrig vet vad folk har för taktik.

Hur svarade kroppen?

– Det kändes bra hela tiden, det är mer att jag åker och funderar på spurten och hur jag ska lägga upp det när det går så segt att ligga först. Men jag var ganska pigg och hade bra kontroll på det, därför drog jag sista biten också, säger Dahl med ett skratt.

Herrarnas lopp flyttades fram till 11.15 på grund av snöfallet, och även där blev det svensk seger i form av Emil Persson.

RESULTAT

1) Ida Dahl, 1.49.29,9

2) Astrid Öyre Slind, +4,9

3) Emilie Fleten, +1.04,2

4) Magni Smedås, +1.39,4

5) Linn Sömskar, +1.43,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.