Superskrällen: Sverige tvåa i Ruhpolding

Uppdaterad
Publicerad

Stafett i tyska Ruhpolding.

Då stod Sveriges reservbetonade lag för en jätteskräll med en andraplats.

– Magnifikt, helt otroligt! säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Hanna och Elvira Öberg stod, precis som Linn Persson, över dagens världscupstafett. I stället ställde Sverige upp med Johanna Skottheim, Stina Nilsson, Mona Brorsson och Anna Magnusson.

Och det blev stor succé när laget åkte hem en andraplats i stafetten i Ruhpolding.

– Det är ju en situation som jag inte tränat på alls i dag. Det är superkul när man klarar av det, säger Anna Magnusson till SVT Sport.

Samtliga imponerade

Sist ut var just Magnusson som imponerade. Svenskan sköt både snabbt och pricksäkert i första skyttet. Hon lämnade vallen som som tvåa och Italien var då trea – en hel minut efter.

Magnusson tappade dock en del i åkningen innan sista skyttet och franska Julia Simon drygade ut sin ledning. Magnusson tvingades till ett extraskott i stående skyttet. Sverige använde sig endast av två extraskott (!) under hela tävlingen.

Det andra extraskottet användes av Stina Nilsson på andra sträckan. Nilsson, som gjorde sin världscupdebut i stafett, gick ut som andra åkare och stod för fullt skytte i första. I det stående skyttet blev det alltså en bom för Nilsson, som satte extraskottet. Hon fortsatte med en snabb åkning (snabbast av alla på sträckan) och växlade över till Mona Brorsson som fyra.

”Jättenöjd”

Mona Brorsson, ut som tredje åkare, sköt fullt för första gången i år och imponerade i åkningen.

– Jag är jättejättenöjd. Min första noll-nolla! Jag råkar flippa ut ett skott, så jag hade bara fyra, men sedan så hade jag reservskott. Det kanske behövdes lite strul för att jag skulle skärpa till mig, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

Johanna Skottheim, som inledde för Sverige på förstra sträckan, är icke att förglömma. Även hon bjöd på högklassigt skytte.

– Det där var ju världsklass sade SVT Sports expert Björn Ferry efter hennes stående skytte.

Sverige blev till slut tvåa i Ruhpolding. Frankrike vann, efter att ha stått för en imponerande insats rakt igenom, och trea blev Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.