Foto: Bildbyrån

Skrällen: Argentina kan söka vinter-OS 2026

Publicerad

När de tre officiella kandidaterna till vinter-OS 2026, Stockholm, Calgary och Milano, vacklar förbereds ett skrällbud från Argentina.
– Vi är beredda att ta ansvar, säger man från argentinskt håll.

”Den argentinska OS-kommittén undersöker möjligheten av ett delat värdskap mellan städerna Buenos Aires och Ushuaia för vinter-OS 2026”, skriver kommittén i ett pressmeddelande.

Huvudstaden Buenos Aires ska i så fall arrangera issporter medan snösporterna ska avgöras i en av världens mest sydliga städer, Ushuaia som är huvudstad i provinsen Eldslandet.

Argentina har aldrig arrangerat ett OS

IOK ska ha informerats, skriver Reuters. Landet har aldrig haft ett OS av något slag och ett vinter-OS har aldrig arrangerats söder om ekvatorn. Dock arrangerade Buenos Aires ungdoms-OS tidigare i oktober.

Argentinas bud var egentligen inriktat på vinter-OS 2030 men som läget utvecklat sig är man redo att kliva in tidigare.

– Vi är beredda att ta ansvar om den situationen skulle uppstå, säger ordföranden i Argentinas OS-kommitté Gerardo Werthein.

IOK har sagt att det inte finns någon plan B om kandidatstäder skulle hoppa av. Calgary har problem med finansierigen medan Stockholm och Milano saknar politiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer