Stina Nilsson är inte med på SM i rullskidskytte. Foto: TT Nyhetsbyrån

SM utan Stina Nilsson: ”Verkligen synd”

Uppdaterad
Publicerad

Dala-Järna laddade upp för ett rullskidskytte-SM med stor uppståndelse runt Stina Nilssons tävlingsdebut i nya sporten.

Men när mästerskapet drar i gång är alla i skidskyttelandslaget där – utom Nilsson.

– Det är verkligen synd, det känns som att det var för henne det var viktigast att få vara med här, säger Hanna Öberg.

Rullskidskytte-SM brukar hamna i en ganska mörk medieskugga men i år skulle det bli annat – med Stina Nilsson som frontfigur. Men förra veckan grusades den tidigare längdstjärnans planer om att köra sin första tävling med gevär på ryggen, och när skidskyttarna trillade in en efter en för träning i solskenet på Snöå skidstadion var det utan nytillskottet Nilsson.

– Jag tycker att det är jättetråkigt för hennes skull för jag tror att hon verkligen hade sett fram emot att köra nu i helgen, säger landslagsåkaren Johanna Skottheim, som även känner Stina Nilsson sedan skidgymnasiet i Torsby.

”Vi spelade i olika ligor”

Båda åkarna kommer dessutom från Dalarna, Nilsson från Malung och Skottheim från Transtrand, och som barn möttes de i små lokala längdtävlingarna.

– Vi spelade i lite olika ligor när vi var små, haha, säger Skottheim.

Stina Nilsson skadade vänstra armbågen i ett fall – på just rullskidor – i förra veckan och får inte använda två stavar på sex veckor. Dessutom påverkas skytteträningen ordentligt och hon kan till en början bara skjuta sittande med ett stöd.

Johanna Skottheim tror dock inte att skadan påverkar Stina Nilssons nya satsning jättemycket.

– Det är synd att hon inte är här, men det verkar som att hon är på gott humör ändå.

”Gott humör”

Hur är hon på att tackla motgångar?

– Jag skulle säga att hon är väldigt bra på det. När vi setts nu så är hon väldigt positiv och jag tror att hon är tillbaka väldigt snart också.

Hanna Öberg delar Skottheims bild:

– Det känns ändå som att hon är på gott humör. Hon har ju varit i liknade situationer tidigare så hon vet att hon bara kan fokusera på det hon kan påverka.

SVT sänder från rullskidskytte-SM i sändningen från längdskidornas Alliansloppet. Den börjar klockan 15.50:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.