Stina Nilsson vinner Dresdens fristilssprint i Dresden i lördags. Trean Jonna Sundling är tätt bakom. Foto: TT.

Stina Nilsson söker sprintkompis till VM

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har dominerat sprinten i världscupen den här säsongen och är given i ett sprintstafettlag i VM. I helgen gick sex svenska åkare till semifinal i Dresdens sprint och Sverige vann dubbelt i stafetten. Så vem ska Stina Nilsson åka med i VM? Landslagschefen Rikard Grip är hemlighetsfull.

– Vilket lag som ska köra teamsprinten i VM vill jag hålla för mig själv, säger Grip till SVT Sport.

Samtliga experter som SVT Sport varit i kontakt med betonar att det är över en månad kvar till VM och att det är formen då som kommer att vara avgörande. Den individuella fristilssprinten är först ut på VM i österrikiska Seefeld torsdagen den 21 februari. Skiathlonen över 15 km följer lördagen den 23:e och sprintstafetten i klassiskt söndagen den 24:e.

Anders Blomquist vill inte ta ut Nilssons radarpartner nu men får frågan om hur laget skulle se ut om loppet skulle köras på torsdag: 

– Om man skulle kört på torsdag skulle jag tagit ut Maja Dahlqvist men Ida Ingemarsdotter kan vara aktuell eftersom den som kör den första, tredje och femte sträckan inte behöver avgöra stafetten utan bara vara med, eftersom jag räknar med att Stina Nilsson kör sista sträckan, säger han och fortsätter:

– Då handlar det inte om att hitta den som har högst potential den dagen utan den som har minst risk för att ha en dålig dag. Men eftersom jag tror att Ida är aktuell för skiathlonen tror jag att Maja är ett bättre namn.

Ojala lättad över att slippa ta ut laget

Johanna Ojala drar en suck av lättnad att slippa ta ut laget.

– Jag är väldigt glad över att inte behöva ta ut det laget. Kan vi få ha tre lag? skämtar hon.

– Det är en ynnest att ha den här bredden. Stina och Maja fixar ju uppenbarligen det och Jonna Sundling har ju vunnit ett världscuplopp i Lillehammer.

Ojala pekar på den inledande individuella sprinten som avgörande för sprintstafetten.

– Man kan se vilka som lyckas prestera på den banan. Ida Ingemarsdotter är också en stark kandidat. Jag ser Jonna och Maja som mer explosiva. Jag tror att sprintloppet kommer att avgöra det där.

Mathias Fredriksson lägger sin röst på Maja Dahlqvist:

– Jag säger Maja Dahlqvist men det är många om budet. Hon har de egenskaper som krävs och är i bäst form och kan även åka bra i klassiskt som det är i sprintstafetten.

Grip: Kan köra Stina Nilsson på näst sista

Landslagschefen Rikard Grip vill inte säga något om laguttagningen mer än det självklara att Nilsson har en plats. Men det kan bli som i Dresden där hon åkte sträcka 1-3-5 och Maja Dahlqvist fick avsluta och klarade det och ledde Sverige till seger.

– Vilket lag som ska köra teamsprinten i VM vill jag hålla för mig själv. Det är inte alls omöjligt att Stina får åka sträcka 1-3-5. Det handlar väldigt mycket om att titta på en helhet. Vilka som väljer att åka och vilken taktik vi väljer.

Jacob Hård funderar en stund och säger:

– Jag tycker att Ida Ingemarsdotter känns tryggast, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.