Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson imponerade i världscupdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson stod för en väldigt bra insats på skjutvallen då hon gjorde världscupdebut som skidskytt i Östersund. Hon bommade bara ett av tio skott och kom 26:a i sprinten.

– Jag är jättenöjd med vad jag gjorde på vallen, säger Nilsson till SVT Sport.

Tävlingen började väldigt bra för Stina Nilsson. Hon höll bra fart i spåret och i det liggande skyttet imponerade hon stort med fem träff.

Till det stående skyttet tappade Nilsson i spåret, men även där var hon stabil på vallen. Efter att ha bommat det första skottet satte hon fyra raka och noterades därmed för nio träff av tio möjliga.

– Jag är jättenöjd med vad jag gjorde på vallen. Idag sköt jag med sådan pondus. Det är så himla kul att jag tar steg framåt. säger Nilsson.

Nilsson tappade däremot fart i spåret och kom i mål som tredje svenska, 56 sekunder efter vinnaren Tiril Eckhoff. Med det resultatet besegrade hon bland annat systrarna Hanna och Elvira Öberg. 

– Jag tycker att jag gör det bra utifrån dagsformen. Det jag vill bli bättre på är det som händer direkt efter vallen. Vara effektiv på med stavarna och vara effektiv i straffrundan. Där kan jag bli ännu bättre. Jag vill också bli bättre på att ha den extra växeln på spurtvarvet. Det finns saker att jobba på, men det finns saker jag är nöjd med också.

Nilssons åktid var 30:e bäst, 43 sekunder sämre än belarusiskan Hanna Sola som var snabbast av alla.

Experten Helena Ekholm är imponerad av Nilssons debut i världscupen.

– Det är fantastiskt bra. Det går inte att säga annat. Stina kanske har lyckats känna att hon inte har någon press på sig. Till exempel Hanna Öberg har betydligt större press på sig då hon ställer sig på startlinjen, säger Ekholm.

Placeringen innebär att Nilsson får åka morgondagens jaktstart dit de 60 främsta tar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.