Hammarbybacken Foto: Bildbyrån

Stockholm söker inte OS

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om ett OS i Sverige ser ut att vara långt borta.

Först sade Stockholm stad nej till vinter-OS 2022.

Nu kommer man inte heller att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2026, uppger Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Stockholm avbryter arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics 2026. Det meddelar Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande.

Anledningen är att Internationella olympiska kommittén inte kommer att kunna ge besked om hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir – och således blir tiden för kort för att få fram tillräckliga analyser för de frågeställningar som flera aktörer ställt, anses det.

– Vi Socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och med de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Eventuellt kan staden komma att söka OS 2030, skriver Socialdemokraterna i pressmeddelandet.

SOK tagna på sängen

Svenska olympiska kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo säger att SOK ”blev tagna på sängen” av Socialdemokraternas besked.

– Meddelandet från Socialdemokraterna var inte känt för oss på förhand. Vi fick det här meddelandet alldeles nyss och behöver träffa dem för att höra vad som ligger bakom. Vi tror ju precis som deras egen utredning att OS är en bra möjlighet för Stockholm och Sverige, säger Reinebo till TT.

Så sent som i torsdags utsågs Richard Brisius till OS-general av Sveriges olympiska kommitté för att leda kampanjen. Då var planen att Stockholm stad skulle ta beslut i frågan först i september.

Fakta: Tidigare försök

Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne i Australien). Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).

Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.

Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg även då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.