Gian Franco Kasper ochTommy Eliasson Winter. Foto: Bildbyrån

Svenska kritiken mot Fis-ordföranden: ”Orimligt uttalande”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundets president Gian-Franco Kasper ber om ursäkt efter att han uttalat sig om att OS ska arrangeras i diktaturer.
Men uttalandet har redan nått Åre och Tommy Eliasson Winter, alpin chef, tar kraftigt avstånd.
– Det går inte att stå bakom det. Det är ett orimligt uttalande, säger han till SVT Sport. 

Internationella skidförbundets president Gian-Franco Kasper sa tidigare i dag till schweiziska tidningen Tages-Anzeiger att han tycker de Olympiska spelen ska arrangeras i diktaturer.

– Diktaturer kan arrangera spelen då de inte behöver fråga folket. Det är helt enkelt enklare med diktaturer. Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivisterna, sa han då.

Uttalandet landade inte speciellt mjukt hos alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

– Nej naturligtvis inte, det går inte stå bakom det. Det är ett orimligt uttalande. Det låter galet ur vårt sätt att se det, inget man vill kännas sig vid. Ligger långt ifrån var vi står värderingsmässigt, säger han till SVT Sport.

Kan man ha en president som uttrycker sig såhär?

– Det är kanske lite för tidigt att säga, men står man för sådana här åsikter så har man inte en naturlig plats, inte som jag ser det iaf.

Årjes vill inte kommentera

Mats Årjes är vice ordförande i Fis och också ny ordförande i SOK (Sveriges olympiska kommitté). Även han befinner sig just nu i Åre, men den vice ordföranden var inte speciellt intresserad av att kommentera Gian-Franco Kaspers uttalande.

– Jag har ingen anledning att kommentera någonting som har skrivits från en tidning i Schweiz. Jag vet inte riktigt i vilket sammanhang uttalandet har gjorts eller på vilket sätt. Det blir svårt för mig att kommentera det, säger han till SVT Sport.

Du har inte hört någon om det under dagen?

– Jag har hört det, men inte satt mig in i det i detalj i vilket sammanhang någonting sagts. Det tror jag han själv måste kommentera i så fall. Jag vill understryka att det som skrivits i en tidning inte går att kommentera för mig. Det kan jag inte göra. Det får i så fall den som uttryckt någonting göra.

Har du haft någon kontakt med honom själv?

– Nej, jag har inte träffat honom ännu. Men Gian Franco Kasper är en person som betytt otroligt mycket för utvecklingen av skidåkningen och internationella skidförbundet. Det är en person som betytt mycket kring utvecklingen.

Under eftermiddagen kom sedan 75-åringen med en ursäkt på Fis egna hemsida.

– Först och främst vill jag be om ursäkt eftersom dessa kommentarer inte var avsedda att tas bokstavligen, vilket inte framgick i texten. Jag tar det fulla ansvaret för detta missförstånd och är ledsen att det har tagit uppmärksamhet från våra idrottare som tävlar på VM, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer