Internationella skidskytteförbundet ordförande Olle Dahlin. Foto: Bildbyrån

Svenska ordföranden: ”De som begår brott försöker dölja det”

Uppdaterad
Publicerad

En extern rapport av det internationella skidskytteförbundet beskyller den tidigare ordföranden Anders Besseberg för att olovligt ha tagit emot miljontals kronor under sin tid på posten. Under de sista åren var den nuvarande ordföranden Olle Dahlin vice ordförande. Han är ändå förvånad över uppgfterna.

– Om vi pratar om brott och de som begår det så är det grundläggande att man försöker dölja så mycket som möjligt, säger svensken till SVT Sport.

Den 74-årige norrmannen Anders Besseberg, som avgick hösten 2018, vill inte kommentera anklagelserna om korruption.

Rapporten belyser oetiskt beteende i IBU:s ledning och att inte tillräckligt har gjorts för att förhindra systematisk dopning generellt, och från ryskt håll specifikt, under perioden 2008-2018. Rapporten säger att Besseberg inte har haft något intresse att skydda sporten från fusk. Norrmannen har enligt rapporten också högst troligt mutats av ryska ledare genom bland annat jaktresor, lyxklockor och prostituerade.

Ville se förändring

Trots att Olle Dahlin var vice ordförande 2014-2018 så kallar han uppgifterna för ”chockerande”.

– Om vi pratar om brott och de som begår det så är det grundläggande att man försöker dölja så mycket som möjligt. Det har bevisligen skett här. Sedan kan man se i rapporten att det finns oenigheter om ett antal saker under resans gång och det jag framför allt reagerade mot var attityder och värderingar som jag inte ställde upp på. Därför kom jag fram till att kandidera som ordförande för att få igång en riktig förändringsprocess, säger han.

Kunde du och andra ledande personer i IBU ha gjort mer?

– Det finns säkert alltid möjligheter att göra mer, så jag vill absolut inte att vi ska slå oss för bröstet. Vi kan väl ändå säga att den väldigt stora förändringsprocess som har skett under ett par år har gjort att vi befinner oss väldigt högt på skalan när det gäller ”good governance”. Vi har i alla fall utnyttjat den position vi hamnat i på ett positivt sätt.

Men en del skada hann ju ändå ske?

– Så är det alltid. Det är väl som man säger: ”Det är lätt att lämna in tipset på måndag”.

Inte tillräckligt transparent

Under Bessebergs tid var organisationen toppstyrd och enligt Dahlin var transparensen inte tillräcklig. Där har man nu vidtagit åtgärder genom att bland annat införa ett maxtak på hur många gånger en styrelseledamot kan bli omvald och man har även infört en fristående ”Biathlon Integrity Unit” som nu ska utreda eventuella bestraffningar för Besseberg.

Hur har din relation till Anders Besseberg varit?

– Den har varit professionell ur ett styrelseperpektiv. Vi har inte jagat tillsammans om jag säger så, säger Dahlin.

Hur ser du på honom idag?

– Jag sökte Anders på telefon dagen efter räden som var på IBU:s kontor i april 2018. Han svarade inte och sedan har jag inte försökt nå honom.

Under tiden du var vice ordförande, såg du något av jaktresorna eller prostitutionen som det skrivs om i rapporten?

– Nej, det gjorde jag inte. Om man ser i rapporten så ser det ut som att det mesta av det har skett i Ryssland.

Jonathan Taylor ledde kommissionen som skrev den över 200 sidor långa rapporten om Besseberg. Han ger sin syn på saken:

– För det första har man under lång tid haft en kultur av total makt hos ordföranden. Och den här killen har suttit i över 20 år. Så det var nästan en personkult. Olle kom in 2014 och då var det nog så att den största delen av styrelsen inte utmanade honom. De gick med på vad han än gjorde. Inte alla, men de flesta, säger han och fortsätter:

– Det handlar om vilken kultur man kommer in i. Om det är öppet för diskussion eller inte. Det är ingen ursäkt, men du vet hur det är då man kommer in på ett nytt ställe och har frågor. Det är svårt att veta hur man ska ställa dem.

Taylor lyfter fram att framsteg skedde under Dahlins tid som vice ordförande.

– De facto så började man slå tillbaka mot Besseberg under perioden 2014-2018. Det var en långsam kulturförändring där folk började ifrågasätta saker.

En polisutredning pågår. Besseberg nekar till alla anklagelser genom sin advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.