Svenska favoriterna sköt bort sig i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Sju bom för Hanna Öberg. Fem bom för Elvira Öberg.

De svenska favoriterna fick en mardrömsstart i världscuppremiären.

– Jag var inte riktigt där mentalt, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Det var höga förväntningar på svenskorna inför världscuppremiären i Östersund.

Men trots snabb åkning i spåret grusades chanserna till svenska framgångar på skjutvallen.

Hanna Öberg inledde med två bom i liggande och följde upp det med tre bom i stående. Totalt blev det hela sju bom för svenskan.

– Sådär ska hon inte skjuta i de här förhållandena, säger SVT Sports expert, Björn Ferry.

Hanna Öberg var besviken efter loppet.

– Jag vet inte vad som hände. Jag tyckte att jag hade en bra inskjutning och kan inte riktigt säga vad det var, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Jag var inte riktigt där mentalt, var lite spänd och så. Surt att jag bommade så mycket och jag vet att jag kan så mycket bättre.

”Kan inte riktigt säga vad det beror på”

Lillasyster, Elvira Öberg, åkte snabbast av alla men inte heller hon fick till det på skjutvallen. 22-åringen drog på sig totalt fem straffminuter.

– Det var ändå kul att köra igång. Jag åker bra men det är för mycket bom helt enkelt. Jag kan inte riktigt säga vad det beror på. Jag hade en bra inskjutning och ett bra pass i går men det är för många bom i dag helt enkelt.

Öberg imponerade dock i spåret där hon var snabbast av alla. Hon åkte hela 40 sekunder snabbare än Tiril Eckhoff som var näst snabbast. Trots fem bom slutade hon på en 18:e plats.

– Att jag har snabbast åktid är jag supernöjd med. Det är något man drömmer om att åka snabbast. Vallarna har gjort ett jättebra jobb och det känns väldigt bra inför morgondagen.

Brorsson bästa svenska

Bästa svenska för dagen blev istället Mona Brorsson som slutade elva efter två bom i stående skyttet.

– Jag är väldigt nöjd, det kändes som ett stabilt race, säger hon till SVT Sport.

Även Anna Magnusson plockade poäng i världscupen när hon slutade på en 32:a plats.

Vann gjorde tjeckiskan Marketa Davidova som var en av få som sköt fullt. Hon slutade dryga minuter före Lisa Hauser och Denise Herrmann.

Klipp: Nilsson hyllar publiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.