Foto: Bildbyrån

Svenskt lag i nordisk kombination till OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt damlag i nordisk kombination ska vara på plats när OS 2026 i Milano-Cortina går av stapeln. Vem som ska hjälpa till att starta upp laget? 64-åriga Wolfgang Pichler som lämnade jobbet som förbundskapten i Svenska skidskyttelandslaget efter senaste säsongen.

– Vi har sju år på oss att få till det här så vi har en bra chans att lyckas, säger Wolfgang Pichler till SVT Sport.

Wolfgang Pichler fick efter alla år inom svensk skidskytte jobb inom Sverige olympiska kommitté. Där ingår han i en arbetsgruppen ”Olympisk offensiv” tillsammans med bland annat förre landslagschefen i längd, Rikard Grip. Wolfgangs uppgift är att hitta och utveckla nya talanger inom vinteridrotterna. Ett konkret mål är att han vill starta ett damlag i nordisk kombination som ska stå på benen till OS 2026 i Milano-Cortina.

– Vi måste hitta tjejer som är 8-10 år gamla. Vi har sju år på oss om vi startar nu, säger Wolfgang Pichler.

Ny på OS-programmet

Hittills har inte kvinnor varit välkomna att tävla i nordisk kombination men det håller på förändras. I VM 2021 i tyska Oberstdorf gör kvinnorna sin entré i stora mästerskap och OS-premiären förväntas bli 2026 i Milano-Cortina.

– Vi har en stor tradition i längd så vi borde få fram några tjejer som vill göra det här. Det kommer vara enkla medaljer att vinna, säger Pichler.

En av de bästa tränarna

Den 64-åriga tyska demontränaren är säker på att han kan bidra i andra sporter än bara i skidskytte.

– Min stil är att jag kan organisera direkt, jag behöver inte tio möten för att få något gjort. Det kan låta som skryt, men jag tror att min träningsmetodik tillhör de bästa i världen, säger Pichler.

Se inslaget: Pichler ska leda ny OS-satsning:

SVT Sport förklarar: Vad är nordisk kombination?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.