Maja Dahlqvist vann damklassen i rullskidor 2017. Foto: Bildbyrån.

SVT sänder längdeliten på rullskidor

Uppdaterad
Publicerad

Redan i slutet av augusti är det dags för svenska skideliten att göra upp.

SVT sänder Alliansloppet – där åkarna gör upp på rullskidor.

– Vi är glada att kunna visa flera av de största svenska längdstjärnorna i ett genrep inför säsongen, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Det kommer att dröja flera månader innan vi får se svenska skidstjärnor i spåren. Men i slutet av augusti gör de upp på rullskidor i Alliansloppet i Trollhättan.

För elitåkarna väntar två lopp med intervallstart. Den 27 augusti kör damerna 10 kilometer och herrarna kör 15 kilometer. Sedan är det backsprint på 1.2 kilometer den 28 augusti. Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Calle Halfvarsson och Viktor Thorn är några av de som kommer att delta vid loppen som kommer att sändas i SVT1.

Rapporter från SM i rullskidskytte

– Vi är glada att kunna visa flera av de största svenska längdstjärnorna i ett genrep inför säsongen.  Dessutom kommer vi inom ramen för sändningen rapportera från SM i rullskidskytte, där vi för första gången får se Stina Nilsson på skjutvallen i tävlingssammanhang, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

– Det ska bli fantastiskt roligt att tävlingssäsongen kommer igång, och att det sker i Trollhättan känns ju givetvis extra kul för oss. Det kommer att bjudas på tuffa tävlingar i ett vackert och spektakulärt tävlingsområde, säger tävlingsarrangören Magnus Larsson.

Alliansloppet brukar innehålla både elit och motionärer, men på grund av covid-19 blir det enbart elitåkare i augusti. Motionärer får vänta till oktober.

Inga åskådare kommer att finnas på plats vid tävlingarna.

KLIPP: SVT Sport träffar Charlotte Kalla vid landslagslägret i Torsby (4 augusti, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.