Öhling Norberg i tårar. Foto: SVT

Efter tuffa säsongen – Öhling Norberg i tårar

Uppdaterad
Publicerad

Victor Öhling Norberg vann VM-guld efter ett omtumlande år. För drygt två månader sedan funderade han på att sluta efter flickvännen Anna Holmlunds tragiska olycka i december. I dag blev han bäst i världen i skicross.

– Det är tufft, men känns jävligt bra att vinna, säger han med tårar i ögonen till SVT Sport.

Victor Öhling Norberg har haft en minst sagt tung säsong. När hans flickvän Anna Holmlund skadade sig svårt i december under en träning i Italien, så valde han att ta uppehåll från skidåkningen för att vaka vid hennes sida. Känslomässigt svårt och med en skadefylld säsong, funderade han till och med på att lägga skidorna på hyllan.

Men han reste sig igen. Öhling Norberg trotsade både ryggproblem och sorg över flickvännens krasch. Han tog i slutet av januari SM-guld i Söderhamn och följde upp det med en åttondeplats i världscupen i Idre.

Därefter bestämde han sig för att tävla i VM.

”Måste tacka min fystränare”

I Sierra Nevada visade Öhling Norberg under lördagen att han är världens bäste skicrossåkare. Han tog sig enkelt vidare från finalheat till finalheat och slutligen till final. Efter en fantastisk omkörning i finalen vann han till slut VM-guld. Det innebar att han bärgade sitt första VM-guld och sin andra VM-medalj i karriären, då han även tog brons för två år sedan i Kreischberg.

– Jag tar alltid en vecka i taget med tanke på ryggen och kroppen. Jag måste tacka min fystränare jättemycket efter det här. Så trött jag var ett första åket i dag, så trodde jag att jag skulle ha svårt i varje sväng, säger han.

”Det är tufft, men känns jävligt bra”

Efter loppet var svensken mycket känslosam i intervjun med SVT Sport.

– Det är sjukt. Det är tufft, men känns jävligt bra. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till final med tanke på hur förra månaden sett ut. Jag tog ett åk i taget, säger en tårögd Öhling Norberg.

Ett landslag som varit nere på botten avslutar säsongen med dubbla VM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.