Bild på exempel av produkten Johaug tog – med varningstext. Foto: SVT

”Therese la inte märke till någon varning”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs advokat bekräftar för norska TV2 att hon fick läppsalvan med hela paketen, inklusive bipacksedeln. ”Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade därefter den. Hon la inte märke till någon varningsskylt” säger Christian Hjort.

I torsdags slog nyheten om Therese Johaugs positiva dopningsprov ned som en bomb i skidvärlden. På en presskonferens skyllde hon helt på läkaren – som tog på sig hela ansvaret.

– Jag fick en kräm av Fredrik (Bendiksen, dåvarande norsk landslagsläkare) för att behandla mina solbrända läppar. Han köpte krämen på ett apotek i Italien. Jag frågade om det var okej att använda den och han sa ja, sa Johaug då.

”La inte märke till någon varningsskylt”

Bendiksen sa på presskonferensen att han ”inte förstod där och då” att krämen innehöll något otillåtet.

I dag bekräftar Johaugs advokat för norska TV2 att skidstjärnan fick läppsalvan med hela paketen, inklusive bipackssedeln, av läkaren.

– Som hon minns det mottog hon förpackningen från Fredrik Benediksen med hans anvisningar om hur hon skulle använda krämen och försäkringar om att krämen inte innehöll förbjudna ämnen, säger Christian Hjort, advokat.

– Hon tog ur tuben ur förpackningen och kastade därefter den. Hon la inte märke till någon varningsskylt. Hade hon gjort det, så hade hon självklart inte använt krämen, säger Hjort till norska TV2.

Antidopningsbyrån utreder hur paketen såg ut

Enligt TV2 står det dessutom i bipacksedeln att användande av salvan kan ge utslag i dopningstest.

– Detaljerna i detta kommer Therese Johaug att förklara sig om till Antidopning Norge, som också kommer att kartlägga hur den aktuella förpackningen såg ut.

På norska antidopningsbyråns presskonferensen i torsdags kom frågan upp, om den aktuella förpackningen hade någon röd varningssymbol.

– Det är en viktig fråga för oss att utreda, för det handlar om hur försiktig utövaren har varit, sa avdelningschefen Britha Rökenes då.

Saarinen hittade samma salva – med varning

Sedan 13 år tillbaka har Italien en lag som säger att samtliga mediciner innehavande något dopningsklassat preparat ska vara märkt med en varningssymbol.

När finländska landslagsåkaren Aino-Kaisa Saarinen i torsdags klev in på ett apotek i Italien hittade hon samma kräm som Johaug fick av sin läkare – med varnningssymbolen på förpackningen.

”Kan innehållet i den här förpackningen missats av läkaren? Jag gick av nyfikenhet in på apoteket i Livigno i dag”, skrev Saarinen i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer