Foto: Björn Becksmo

Thorgren till VM-final efter kvalvinst

Uppdaterad
Publicerad

I lördags tog Sven Thorgren karriärens största seger när han vann X-Games i norska Hafjell utanför Lillehammer. I dag inledde slopestyleåkaren Thorgren jakten på ett VM-guld i Big Air i spanska Sierra Nevada genom vinna kvalet på hela 96,33 poäng och gå direkt till finalen som avgörs på fredag.

– Det är en av de högsta poängen jag haft, även om man inte ska stirra sig blind på den eftersom det växlar från tävling till tävling, säger Thorgren till SVT Sport från snowboard-VM.

Maxpoängen är 100.

– Det känns fantastiskt efter segern i X-Games och jag tar med mig mycket självförtroende. Jag är visserligen halvsliten men känner mig ändå fräsch. Jag känner mig harmonisk och då brukar det gå bra, säger Thorgren.

Näst bäst i kvalet var svenske landslagskompisen Niklas Mattsson med 94,33 också han gick direkt till final (tre bästa från två större heat).

Mattsson firade sin 25-årsdag i backen med att improvisera en landning efter en 1440. 

– Det kanske gjorde att domarna tände till extra mycket när de såg att jag fick till en perfekt landning, säger Mattsson.

Två av tre åk räknas i finalen

Under kvalet hade utövarna två åk och fick räkna det bästa. I finalen åker man tre åk och räknar de två bästa.

– Jag tar nog åket från i dag och försöker kombinera ihop en bra poäng och så går jag all in på de andra åken, säger Thorgren om taktiken och en dröm vore att sätta en ”1620”.

– Den går att göra, lovar Thorgren.

Måns Hedberg får en chans att åka semifinalen efter att ha blivit topp 8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.