Gabriela Koukalová. Foto: Bildbyrån

Skidskyttestjärnan: Tränaren kallade mig ”tjock gris”

Publicerad

Den tjeckiska skidskytten Gabriela Koukalova berättar i en självbiografi om sin landslagstränares högst olämpliga språkbruk. ”Tjock som en gris”, ska tränaren Jindrich Sikola ha sagt till Koukalova.

Den nu 28-årige Gabriela Koukalova upplevde en jobbig tid i juniorlandslaget där ätstörningar blev ett hinder för idrottandet. I sin självbiografi avslöjar hon baksidan av framgångarna, skriver vg.no.

”Jag vägde mindre än nu. Han tog mig till en spegel och sa 'se hur hemsk du ser ut'. Därefter började jag kräkas i toaletten. Jag försökte gå ner i vikt på alla sätt. Jag försökte alla dieter.”

Tränaren känner inte igen sig

Juniorlandslagstränaren Jindrich Sikola förnekar att han uttryckt sig i dessa termer. Koukalova tror att tränaren kanske inte visste hur han skulle hantera sina adepter, skriver skidskytten i boken.

”Kanske menade han inget illa. Kanske kunde han inte så mycket om kvinnans fysik. Förmodligen visste han inte hur man skulle prata med unga kvinnor, så han sa att jag var tjock som en gris.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer