Foto: Bildbyrån

Kravet på skidförbundet: Ge oss tillgång till testanalyser

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska längdskidåkare, aktiva mellan 2001 och 2010, visade upp mycket höga blodvärden vid flera tillfällen.

Riksidrottsförbundet vill analysera proverna närmare – men har trots flera försök inte fått till ett möte med Svenska skidförbundet.

– Det är väldigt underligt att vi inte fått tillgång till de här siffrorna, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningkommission, till SVT Sport.

Det var i vintras som SVT-programmet Uppdrag Granskning gjorde ett reportage om längdåkares höga blodvärden. Tillsammans med internationell media granskades 10 000 tester från omkring 2000 åkare mellan 2001 och 2010.

Två svenska längdskidåkare visade då upp mycket höga blodvärden vid flera tillfällen. Blodvärden som, enligt forskare, kan tyda på att åkarna har dopat sig.

En rejäl debatt blossade upp, men tystnade efter OS.

”Inte fått de svar vi vill ha”

Riksidrottsförbundets dopningkommission vill dock undersöka saken närmare och har försökt få till möten med Svenska Skidförbundet. Åke Andrén-Sandberg har personligen skrivit till förbundet – men fått som svar att de inte har tid.

– Från dopingkommissionens sida har vi inte riktigt fått de svar vi vill ha. Det är väldigt underligt att vi har fått i uppgift att sköta antidopingen i Sverige, men inte får tillgång till de här siffrorna som presenterades, säger Sandberg till SVT Sport och fortsätter:

– Om siffrorna stämmer tyder det på någon form av dopning, om de däremot är slarvigt tagna är det falska anklagelser. Jag tror att det är väldigt bra om man får det här utrett, säger han.

Skidförbundet: ”Frågan är färdigbehandlad”

När SVT pratar med skidförbundet säger de att de har gjort en egen utredning, att en dopad svensk i så fall hade fastnat och att det här i dag är en icke-fråga i deras ögon.

– Det här har vi kollat upp med Fis (Internationella skidförbundet) och den expertis som finns. Vår bedömning är att det inte har funnits någon aktiv svensk elitåkare som varit föremål för dopningsanklagelser, vare sig under den nämnda perioden eller efteråt. Därmed menar vi att den här frågan är borta, säger Mats Årjes, före detta ordförande i Svenska Skidförbundet.

RF:s dopingkommission vill skaffa sig kunskap i ämnet och har kontaktat er för att få till ett möte, utan att få napp. Varför är ni så senfärdiga?

– Just det känner jag inte till. Jag vet att vår medicinska expertis och vår ledning för längdlaget har diskuterat frågan ytterligare efter OS och vår slutsats är att frågan är färdigbehandlad, säger Årjes.

RF: ”Vi kommer inte ge upp”

Men i Riksidrottsförbundets ögon finns fortfarande frågor som behöver besvaras.

– Vi kommer inte att ge upp utan vill prata med skidförbundet, säger Åke Andrén-Sandberg.

Ni anser inte att frågan är utagerad som de menar?

– Nej, det kan man inte säga. Vi har inte fått tillgång till den data som presenterades och därmed kunnat spåra grunden till den. Vi vet inte vem som har tagit proverna eller hur de är tagna. Vi skulle vilja veta hur det egentligen förhåller sig, säger han.

Fotnot: Det uppmärksammade programmet om dopning inom skidsporten sänds i Uppdrag gransknings sommarprogram onsdag den 20 juni i SVT1 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.