Mats Årjes och åkare från det ryska skidlandslaget. Foto: TT

Mats Årjes slår tillbaka mot Vions uttalande: ”Det är inte något att diskutera”

Uppdaterad
Publicerad

Fis generalsekreterare Michel Vion rörde upp känslor när han enligt Bild öppnade upp för att ryska och belarusiska längdåkare ska få tävla igen. Ett uttalande som nu slås tillbaka från Sveriges representant i styrelsen, Mats Årjes.

– Det finns inget sådant beslut och det är inget vi diskuterat, säger han till SVT Sport.

Det var i förra veckan som skidpampen Michel Vions i intervjun med Bild resonerade om att ryska åkare

– Tanken på att öppna dörren för Ryssland och Belarus börjar närma sig, sa han då.

Uttalandet fick Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo att reagera. ”Vår position står fast. Nu är inte rätt tid att diskutera om återinträde”, skrev han i ett pressmeddelande.

”Tydligt misstolkats”

Nu tillbakavisas Michel Vions uttalande av Mats Årjes, ledamot i Internationella skidförbundet (Fis) styrelse, tillika ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

– Det togs ett beslut i styrelsen i Fis i mars inför de återstående tävlingarna, att stänga av de ryska åkarna. Det beslutet var tydligt och rakt. Mig veterligen har frågan inte diskuterats sedan dess. Jag ser inte att det överhuvudtaget är något att diskutera, säger han till SVT Sport.

Årjes menar att det måste ha uppstått någon typ av misstolkning gällande Vions uttalande, men vill inte spekulera i vad som legat bakom.

– Det är en väldigt stor fråga. I den mån som det ska kommunicera ska det föranledas av ett beslut, säger han. 

”Idrotten kan vara en brobyggare”

Martti Uusitalo, som är Finlands representant Fis styrelse, menar att det är långt tills Fis skulle överväga att släppa in de ryska åkarna i värmen igen.

– Det kräver åtminstone ett slut på de militära operationerna. När tiden är mogen kan idrotten vara en av de första brobyggarna. Men den tiden är inte nu – och ingen i vår styrelse har tagit upp frågan, säger Uusitalo till Ilta-Sanomat.

– Jag delar hans bild i den frågan. Någon gång i framtiden blir säkert frågan aktuell och då kan idrotten vara en brobyggare, säger Mats Årjes.

SE OCKSÅ: Stjärnornas kritik: ”Fått höra att jag förstört sporten”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.