Magdalena Olsson orienterade säkert och blev mästare i skidorientering. Foto: Bildbyrån

Världsettan missade stämpling – tappade guldet

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Tove Alexandersson kom till jaktstarten som regerande mästare med vittring på nytt SM-guld i skidorientering. Men en missad stämpling på sista kontrollen förstörde dagen och segern gick till Magdalena Olsson.

Magdalena Olsson gick ut i ledning men några sekunder efter jagade Alexandersson. Efter en felfri första slinga låg Alfta-Ösas världsstjärna före Olsson, men sedan kom det grus i maskineriet. På andra slingan bommade hon grovt, tvingades vända om och tappade försprånget.

–Jag började läsa direkt till fjortonde kontrollen så jag såg inte 13. När jag var halvvägs kom jag på att ”oj, jag har ju en kontroll till ditåt också” så då fick jag vända tillbaka och ta den, berättar Tove Alexandersson för SVT Sport.

”Det var ganska kört”

På sista delen av loppet, med gemensam bana, kom de ut tillsammans men inför sista kontrollen låg Alexandersson fem sekunder före och såg ut att gå mot segern. Men hon kom för långt ifrån kontrollen och stämplingen registrerades inte. Hon blev tvungen att stanna, vända om, åka tillbaka och försöka få upp farten igen. Under tiden hann Olsson smita förbi och köra upploppet ohotad.

– Jag tyckte att jag hade en ganska bra lucka men sen så tog ju inte stämpeln på sista kontrollen och då smet hon förbi. Sedan var hon alldeles för långt fram för att kunna tas på upploppet. Det var ganska kört, säger hon.

Hana Hancikova, Alfta-Ösa OK, knep bronset.

”Beredd på en tuff fajt”

IFK Moras Magdalena Olsson tog silver i fjol efter just Tove Alexandersson och var beredd på att det skulle bli tufft.

– Det är klart att det var lite nervöst och jag vet ju att Tove är riktigt stark. Hela tiden i början kunde hon se mig och ha min rygg. Jag insåg att hon skulle komma ifatt ganska snabbt och var beredd på en tuff fajt.

Olsson hade bara en mindre miss i orienteringen och kunde utnyttja Alexanderssons missar till max.

– Jag tänkte mest att jag skulle ta det ganska säkert och jag vet ju att touch-kontrollerna kan vara problematiska, så jag var noggrann med stämplingen. Tyvärr funkade det inte för Tove då.

Inget elfte guld för Rost

Även i herrarnas jaktstart var det dramatiskt in i det sista. Erik Rost gick ut i ledning och hade siktet inställt på ett elfte SM-guld. Men det blev bara brons för Tove Alexanderssons klubbkamrat. En jättemiss i början av tävlingen blev kostsam för Rost.

I stället blev det dubbelt upp för Umeå OK. Ulrik Nordberg vann 12,2 sekunder före klubbkamraten Christian Spoerry. Även Nordberg missade stämplingen på sista kontrollen, men till skillnad från Alexandersson räckte luckan bakåt till för seger. Rost kom in på bronsplats drygt en minut efter Nordberg.

– Jag har ju jagat Erik hela världscupsvängen i Tyskland. Nu fick jag visa att jag ändå har farten som krävs, sade den nyblivne svenske mästaren till SVT Sport.

Damer
1) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, 40.41, 2) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, +0.16, 3) Hana Hancikova, Alfta-Ösa OK, +2.41, 4) Bente Rost, Alfta-Ösa OK, +2.42, 5) Lena Turesson, OK Renen, +2.46, 6) Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF, +4.26


Herrar

1) Ulrik Nordberg, Umeå OK, 44.29, 2) Christian Spoerry, Umeå OK, +0.13, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, +1.01, 4) Niklas Henriksson, Gammelstads IF, +1.48, 5) Markus Lundholm, OK Renen, +1.51, 6) Sixten Walheim, Robertsfors IK, +3.51

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer