Ole Einar Björndalen och Marit Björgen. Foto: Bildbyrån

Kräver statslön för norska legendarerna

Publicerad

Avgående norska landslagschefen, Vidar Löfshus, vill se att landets vintersportlegendarer ska få garanterad statslön efter karriären.
– Det är en skandal att Ole Einar Björndalen, Kjetil André Aamodt och Marit Björgen inte får statslön, säger han till Dagbladet.

Skulle staten stå för lönen efter karriären så skulle det vara enklare att behålla stjärnornas kompetens inom sporten, och låta de jobba med att sprida sin kompetens till andra.

– Som jag ser det finns det galet små resurser i norsk toppidrott, fortsätter Löfshus.

Han pekar på att toppidrotten i många länder utan Skandinavien får stöd under karriären av antingen militären, staten, tullen eller polisen.

I Sverige har drygt 100 framstående kultumänniskor så kallad ”konstnärslön” (statlig inkomstgaranti), med sedan några år tillbaka ges inte stödet till några nya, men det gäller livet ut för de som redan tilldelats stödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer