Felix Elofsson världscup- och VM-debuterar samma säsong: ”Det är stor skillnad jämfört med Europacup” Foto: felixelofsson.com

Hjärnskakning spökar för VM-debutanten Felix Elofsson

Uppdaterad
Publicerad

Han går en kamp mot klockan och gör allt för att hjärnskakningen från Deer Valley ska läka inför VM. – Det går väldigt mycket bättre för varje dag, säger VM-debutanten Felix Elofsson.

Det var i den avslutande tävlingen i Deer Valley, under den tre veckor långa USA-turnén, som Felix Elofssson kraschade och ådrog sig en hjärnskakning. Men med bästa tänkbara hjälp från teamet kring laget och sjukgymnaster hemifrån ser läget ändå ljust ut att köra VM:

– Det ska inte vara några problem att prestera så bra som möjligt.

VM i freestyle/snowboard

Namn: Felix Elofsson

Ålder: 19

Bor: Järpen och Malmö

Meriter: Totaltrea i Europacupen 2014. SM-brons 2014.

Förväntningar på VM: ”Det ska bli hur roligt som helst. Jättekul att få representera Sverige på en sådan hög nivå. Målsättningen är att ta en finalplats.”

Säsongen hittills: ”Träningsmässigt har det gått bra, tävlingsmässigt inte så bra. Det är första säsongen jag kör världscupen. Då handlar det mycket om att lära sig nya backar och hur det är att åka väldscupen. Det är stor skillnad jämfört med Europacupen.”

Kroppen: ”Just nu har jag faktiskt hjärnskakning och gör allt för att det ska läka inför VM. Det var den 10 januari när vi tävlade i Deer Valley, jag kraschade på träning, kom av hoppet helt fel och landade rakt på ryggen. Jag slog i rygg och bakhuvud. Det går väldigt mycket bättre för varje dag. Jag har kontakt med sjukgymnast hemma och vi har hjälp på plats också. Det ska inte vara några problem med att köra och prestera så bra som möjligt.”

Personlighet: ”Glad, målmedveten och ger alltid allt.”

Bästa skidminnet hittills: ”Friåkningsresa till Verbier förra julen. Vi fick en meter snö under natten. Jag har aldrig åkt så bra skidor som då.”

VM-orten Kreischberg: ”Jag tror det kan bli hur bra som helst. Jag har inte varit där, men har varit på många andra ställen i Österrike. Jag tycker om Österrike.”

Tuffaste konkurrenterna: ”Samma som i världscupen. Stenhård, och man måste ge allt. Små marginaler kommer avgöra vem som står överst på pallen. Det är många roliga unga namn som visat bra form i år, men jag tror Mikael Kingsbury är den som har störst chans att stå överst. Sen hoppas vi på oss själva, det svenska laget. Vi har helt klart potential.”

SVT-experten Martina Schriwer om Felix Elofsson

”I så ung ålder är man oftast på världsmästerskap för att se och lära, men mästerskap innebär färre åkare vilket också kan bana väg för lite nykomlingar. Ryktet går att han är en riktig katt med väldigt avancerade hopp i trickpåsen. Det är en otroligt bra erfarenhet för honom. Jag tror att han kommer vara riktigt farlig på framtida mästerskap.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet