”Det är egentligen lättare att placera sig bra på ett VM. Det är lite som att man ska ta chansen.” Foto: Bildbyrån

Ludvig Fjällström: ”Lättare att placera sig bra på VM”

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Fjällström världscupdebuterade i mars 2010. I Kreischberg gör 21-åringen sitt andra VM. Han kommer in i mästerskapet från en USA-tour där han matchade de bästa i världen i parallell. – Jag har verkligen med mig en bra känsla, säger han.

Han har tävlat i VM-orten Kreischberg en gång tidigare. Det var i världscupen för några år sedan. Den gången fick banan mycket kritik. Bland annat skymdes domarnas sikt av en gondol.

– Det ska bli kul att se vad de gjort med backen. De var tvungna att synka starten med hur gondolen gick, så de inte skymde sikten.

VM i freestyle/snowboard

Världsmästerskapet är 21-åringens andra. I februari stod han i OS-final i Sotji.

– Det ska bli kul.

Namn: Ludvig Fjällström

Ålder: 21

Bor: Åre

Meriter: JVM-guld, OS-final Sotji 2014, fyra raka SM-guld i parallellpuckel, 12:a VM 2013, 8:a VC-bästa resultat.

Förväntningar: ”Jag har inga egentliga förväntningar på VM. Jag vill bara köra så bra jag kan. VM är en stor tävling i och med att det är ett mästerskap, men det är också en mindre tävling i och med att varje land bara har fyra platser. Det är många på världscupen som inte får komma hit för att de har så stor konkurrens inom laget. Det är egentligen lättare att placera sig bra på ett VM. Det är lite som att man ska ta chansen.”

Säsongen hittills:”Vi körde Deer Valley helgen innan VM. Även om jag på papperet inte placerade mig så högt så gjorde jag riktigt bra åk. Jag körde parallell mot några av de som är snabbast i världen och matchade dem i tid, så jag har verkligen med mig en bra känsla.”

Nyheterna i laget:”Vi har bytt coacher, slagit samman laget med norska laget. Det har varit mycket nytt, från att ha varit samma gäng i fem år sedan förra OS. Vi har väl inte riktigt kommit till den punkten där vi börjar få resultaten på plats, men alla har steppat upp sig i åkningen. Vi är ett väldigt bra gäng och trivs väldigt bra med varandra. En viktig nyckel för att vi ska lyckas framöver. I de åken vi gjort har ingen ännu riktigt lyckats sätta det vi verkligen kan göra.”

Personlighet: ”Jag tycker väldigt mycket om att hitta på roliga saker, mest av alla i laget. Ibland får jag inte med mig någon. Då drar jag ut själv.”

Bästa skidminne hittills: ”En gång kom vi till Meribel i Frankrike en dag för tidigt, innan tävling, och det hade snöat jättemycket. Vi var ute en hel dag, hela laget, och åkte puder. Det är verkligen ett minne som etsat sig fast. Om man ser till tävlingar så var det en större upplevelse att köra OS-finalen i Sotji.”

Tuffaste konkurrenterna:”USA och Kanada är alltid väldigt starka. Framförallt han som leder världscupen nu, Michael Kingsbury, är otroligt duktig. Det skulle förvåna mig om han inte är där uppe i toppen och faightas. Han är känd för att lyckas sätta ner när det verkligen gäller. Men vi har sett på världscupen annars att det är ganska öppet bakåt. Det är många av de yngre namnen som börjar komma upp och ta finalplatser, pallplaceringar också. Jag tror många kan skrälla.”

SVT-experten Martina Schriwer om Ludvig Fjällström:

– Åresonen fick chansen att åka OS i Sotji och har kommit etta och tvåa på JVM. Han har full trickpåse, kan åka fort om han vill och har då även en grym teknik. Ludvig tar sig till final med ett bra åk utan problem men har haft lite svårt att få ihop det från start till mål under säsongen. Här är det säkert lite hjärnspöken som härjar men lite VM-press kanske kan göra gott.

Resultat

OS

2014 Sotji, Puckelpist: 19:e

VM

2013: 12:a parallellpuckel, 16:e puckel

Världscupen

2013: 20:e puckelpistcupen (1 st topp-8)

2012: 39:e puckelpistcupen

2011: 42:e puckelpistcupen

2010: 52:a puckelpistcupen

JVM

2013: 1:a puckel, 2:a parallellpuckel

2012: 2:a puckel, 6:a parallellpuckel

2011: 10:a puckel, 12:a parallellpuckel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet