Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anfallsvapnet som ska ge guld i ungdoms-OS

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan spelade de hem Sveriges första mästerskapsguld någonsin i volleyboll när de vann U-18-EM i beachvolleyboll – som 16-åringar.

Men sommaren är inte över än – nu har de åkt till Argentina för ungdoms-OS. Häromdagen träffade vi David Åhman och Jonatan Hellvig när de – med sitt unika anfallsvapen – laddade på Gärdet i Stockholm.

David Åhman från Umeå Och Jonathan Hellvig från Lidingö har på ett halvår tagit beachvolley-Sverige och Europa med häpnad.

– De spelar en väldigt modern beachvolleyboll, en spelstruktur och spelidé som de följer till punkt och pricka. De är jättenogranna i varje touch de gör. Tillsammans med bra teknik så blir det ett vinnande spelsätt helt enkelt, säger den den unga beachvolleyduons tränare Rasmus Jonsson.

– Det är därför de kan hävda sig redan nu som 16-åringar, förklarar Jonsson.

Tränat intensivt

– Det började i våras när vi började träna med Rasmus, vi har sedan spelat många turneringar tillsammans och tränat bra hela sommaren. Då har vi lyckats utvecklas så mycket som vi gjort , säger Jonatan Hellvig.

– Ja, det har bara gått bättre och bättre och så gick det ju rätt bra på EM också, skrattar David Åhman.

Ja, hur känns det att vara Europamästare?

– Det känns helt sjukt, jag kan inte riktigt fatta det, säger Umeå-killen.

Killarna är inte längst – 1,90 m respektive 1,92 m och slår inte heller hårdast men de spelar oerhört smart med få misstag. De har dessutom ett vinnande vapen – en anfallsteknik, som få andra i världen använder och än mindre behärskar som de gör.

– Det är inte så många som tränar på det och försöker att utvecklas, säger Jonatan Hellvig och försöker förklarar hur anfallstekniken fungerar:

Unikt anfallsvapen

– Vi försöker trycka fram servemottagningen till nät. Det går ut på att lura den som blockar genom att antingen slå bollen eller passa, säger Hellvig.

Och när han pratar om att passa så menar han att göra det i luften, så det så sent som möjligt kan bestämmas om det ska bli just en pass eller en smasch. Det är tekniken att få till en bra pass från ett upphoppat läge som är det unika.

Och det anfallsspelet har redan tagit dem till EM-guld och bland annat en seger på Swedish Beach Tour mot svenska senioreliten – nu siktar de ännu högre – först mot ungdoms-OS i Argentina och världstouren redan nästan år.

OS 2024 är målet

– Jag tror att vi kan bli hur bra som helst egentligen. Bara vi fortsätter att träna och jobbar på alla delar av spelet, säger Hellvig.

– Sverige har aldrig fått fram några så här lovande så här tidigt, sedan hur långt det räcker det får man ju se. Det handlar jättemycket om att de ska vara skadefria och motiverade och vilja det här till hundra procent. Men potentialen är jätte-, jättehög, menar tränaren Rasmus Jonsson.

– OS 2024, är en rimlig målsättning, säger Jonsson.

Det här är ungdoms-OS i Buenos Aires

Spelen invigs den 6 oktober och tävlingarna håller på till den 18 oktober.

Ett av Sveriges största medaljhopp är bordtennisspelaren Truls Möregårdh:

– Det ska bli otroligt roligt att spela, säger Möregårdh till sok.se.

Antalet idrotter: 32

Antalet nationer: 205

Svenska truppen:

Badminton

Ashwathi Pillai, Täby

Beachvolleyboll

David Åhman, Umeå

Jonatan Hellvig, Lidingö

Bordtennis

Truls Möregårdh, Eslöv

Brottning

Julia Fridlund, Lyckeby

Jonna Malmgren, Hörby

Golf

Amanda Linnér, Onsala

Ludvig Eriksson, Danderyd

Gymnastik

Tonya Paulsson, Malmö

Marcus Stenberg, Luleå

Rodd

Elin Lindroth, Garsås

Simning

Hannah Brunzell, Västerås

Björn Seeliger, Södertälje

Sara Junevik, Leksand

Robin Hanson, Järfälla

Julia Månsson, Glanshammar

Taekwondo

Rim Bayaa, Helsingborg

Triathlon

Andreas Carlsson, Upplands Väsby

Källa: SOK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.