Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Ettore Guidetti, förbundskapten i svenska damlandslaget. Foto: Bildbyrån

Ett volleyboll-freak bakom succén

Uppdaterad
Publicerad

Bakom varje framgångsrikt lag står en duktig tränare.

Det gäller även i det svenska damlandslaget i volleyboll som i morgon kväll spelar EM-kvartsfinal mot Nederländerna.

”Jag lever med volleyboll 24 timmar om dygnet.  Jag är ett volleyboll-freak”.

Det säger den svenske förbundskaptenen Ettore Guidetti till SVT Sport.

47-åringen från Modena i Italien är mannen bakom Sveriges förvandling. Han kom hit 2018 med ett digert CV – erfarenhet från hela 15 volleybollklubbar. Med sin uppmuntrande stil har han nu nere i Rumänien och Bulgarien fört ett lågt rankat Sverige till en kvartsfinaplats.

– Jag är bara en del av ett stort pussel, säger Guidetti själv, som ger spelarna stor frihet och har som en grundfilosofi att spel och övningar ska vara enkla för att kunna repeteras i en pressad matchsituation.

Spelarna hyllar

– Man kommer ingenstans utan en bra coach. Han har pushat oss till att spela vårt spel. Det ska vara roligt, säger liberon Sofie Sjöberg, en av de som har lång erfarenhet i landslaget utan Guidetti.

– Han hjälper oss med allt möjligt. Tekniskt och mentalt men framför allt hans snack inför matcherna i omklädningsrummet brukar vara väldigt inspirerande, säger vänsterspikern Hanna Hellvig.

Man ser ofta andra coacher skälla på sina spelare under time outer. Men inte Guidetti?

– Nej, han försöker peppa oss i stället. Han lyfter det som är bra och att han vill se oss bara köra på med vårt race, säger passaren Vilma Andersson.

Se tisdagens kvartsfinal i SVT1 eller på SVT Play klockan 16.20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.