Sverige ställs mot Bulgarien i EM-åttondelen. Foto: Bildbyrån

Experten om åttondelen: ”Det skulle vara enormt”

Uppdaterad
Publicerad

Kan Sverige skrälla i åttondelsfinalen mot Bulgarien i volleyboll-EM?

SVT:s expert Andreá Jacobsson är tveksam.

– Det skulle vara enormt, säger hon.

Sverige är klart för åttondelsfinal i EM för första gången på damsidan och går in som underdog mot det högre rankade Bulgarien på lördag.

– Ska man vara realistisk så tror jag inte att de kommer slå Bulgarien. De (bulgariskorna) har en fördel av att spela på hemmaplan, sen har de också spelat i den hallen i en vecka nu. Plus att Sverige inte har erfarenhet av slutspel på den här nivån, säger Andréa Jacobsson.

– Jag tror inte att man ska hoppas på för mycket.

”Lärorikt”

Experten är inne på att det snarare kan bli en läropeng än ett avancemang för Sverige.

– Kan Sverige spela så respektlöst som man gjorde mot både Turkiet och Nederländerna så tror jag att det kommer bli väldigt lärorikt för dem, men att tro på seger … nej, vi ska nog vara realistiska och säga att Bulgarien borde reda ut det.

Hur stor skräll skulle det vara om Sverige vann?

– Det skulle vara enormt. Det skulle vara årets idrottsinsats. För det första är det enormt att de är i EM, för det andra att de tar sig till slutspel. Skulle de dessutom vinna en slutspelsmatch är de topp åtta i Europa. De är rankade 34 på Europarankningen. Hade de tagit sig vidare här hade det varit enormt.

Slipper Polen

Att Sverige slipper möta Polen – som föll i gruppfinalen mot Bulgarien – ser Andréa Jacobsson som något positivt.

– Det finns aldrig några lätta motståndare när man går till slutspel, men tittar man på världsrankning och Europarankning så är ju Polen högre rankat än Bulgarien. Polen har också en annan historik i mästerskap, säger experten.

Hon pekar också på skillnader på planen.

– Polen har en storstjärna i sin högerspelare (Malwina Smarzek). Bulgarien har inte en så uttalad stjärna, det är ett lite jämnare lag, kanske ingen som Sverige behöver ha enorm respekt för. Jag tror att det kan gynna Sverige, att det inte är någon spelare som man behöver lägga allt fokus på utan det är snarare att störa deras grundspel.

Matchen sänds i SVT med start 19.25 på lördag.

KLIPP: Bild för bild: Därför är Isabelle Haak en världstjärna (20 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.