Förbundets vändning: Fayes får spela igen

Volleyboll
Foto: SVT
Volleybollspelaren Fayes Alloushs ändrade flyktingstatus stoppade honom från spel för sitt Falkenberg. Nu har volleybollförbundet ändrat sig och den tidigare syriske landslagsmannen kunde spela igen redan i helgen.

I Sportspegeln den 8 januari sändes ett reportage om volleybollspelaren Fayes Alloush som lämnade det krigshärjade Syrien hösten 2015 och flydde till Sverige. I Falkenberg har han sedan blivit en av lagets största stjärnor.

– Volleyboll är mitt liv, sa Fayes Alloush i reportaget.

Kort efter att inslaget sänts meddelade svenska volleybollförbundet att Fayes Alloush på grund av sitt tillfälliga uppehållstillstånd inte längre klassades som en nationell spelare, då han inte längre var asylsökande. Detta innebar problem för Falkenberg som redan hade det maximala antalet internationella spelare i laget. Med Fayes hade de en för mycket.

Regelverket säger att minst tre av sex spelare på planen ska räknas ur den svenska kvoten. Falkenberg hade innan Alloush räknades som svensk fyra utländska startspelare i laget. Det var alltså Falkenbergs val om Alloush skulle spela eller inte.

– Det här är helt sjukt, inte humant. Andra utländska spelare kan lämna för att spela i andra länder – det kan inte Fayes, säger Falkenbergs tränare Patrick Aparicio.

”Kunde inte fokusera”

Efter några oroliga dagar ändrade volleybollförbundet sitt beslut och lät Fayes Alloush spela redan i söndagens elitseriematch mot Hylte/Halmstad. Trots att han inte planerat att vara med ställde Fayes Allousch ändå upp för laget. Men det var svårt att koppla bort det som hänt och Falkenberg förlorade till slut hemmamatchen mot Hylte/Halmstad med 2–3.

– Jag kunde inte fokusera. Det sa jag till alla inför matchen, jag såg bara min fru och min fyra månader gamla dotter framför mig.

– De tar ju bort mitt liv om jag inte får spela volleyboll, säger Fayes Alloush till Hallands Nyheter.

Samtidigt har Fayes Alloush känt ett stort stöd från sin omgivning.

– Det är många spelare i andra klubbar som har sms:at mig och sagt att det är på min sida och stöttat mig, säger han.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.